advertentie VEMO Lease top

Lely

Lely wil onderzoeksafdeling vestigen aan de Zuidbuurt

Agrotechbedrijf Lely wil de onderzoeksafdeling gaan vestigen aan de Zuidbuurt in Maassluis.

Het bedrijf heeft daartoe een stuk grond gekocht waarop nu nog kassen staan. Op ongeveer een derde van het perceel komen bedrijfsgebouwen te staan, de rest wordt grasland. Het is de bedoeling dat in 2022 wordt gestart met de bouw. Wel moet eerst het bestemmingsplan voor het gebied nog worden aangepast en moeten er vergunningen aangevraagd worden.

Politieke partij VSP is kritisch over de ontwikkelingen. De partij vraagt zich af of de bouw van de panden niet indruist tegen het idee achter het bijzonder provinciaal landschap Midden-Delfland, waarbij uitgangspunt is dat er niet-agrarische bedrijvigheid gevestigd  wordt op een bedrijventerrein. Bovendien verwacht de partij meer auto- en vrachtverkeer op de Zuidbuurt. Lely heeft in een presentatie voor omwonenden aangegeven dat het één vrachtwagen per week verwacht die komt lossen en laden. Medewerkers worden door het bedrijf gestimuleerd om met de fiets naar het werk te komen, onder meer door goede faciliteiten aan te bieden op het gebied van fietsenstalling en oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Toegangsweg
Het bedrijf is ook eigenaar van de grond achter de kassen, waardoor er de mogelijkheid bestaat om een toegangsweg voor bijvoorbeeld landbouwvoertuigen te maken vanaf de Broekpolderweg in Maasland. De mogelijkheden hiertoe worden nog onderzocht. Twee omwonenden hebben deze optie volgens de seniorenpartij eerder ook al aangekaart bij de gemeente Maassluis, maar zouden daar weinig reactie op hebben gehad: "Een van deze twee inwoners heeft alleen na zeven maanden een briefje ontvangen waarin vermeld staat dat hij t.z.t. bezwaar kan aantekenen als hij het met het besluit niet eens is." De fractie VSP heeft dan ook schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de toekomstige vestiging van het bedrijf aan de Zuidbuurt.

Lely is een speler van formaat op het gebied van melkrobots en heeft wereldwijd zo'n 1.600 medewerkers. Het bedrijf stootte een aantal jaar geleden de landbouwmachinedivisie af en is zich voornamelijk gaan richten op het proces in de koeienstal. Bij de onderzoeksafdeling die in de toekomst aan de Zuidbuurt moet komen, werken nu ongeveer veertig medewerkers. Deze ingenieurs houden zich voornamelijk bezig met het bedenken van nieuwe oplossingen, en het testen daarvan, voor de veehouderij.

Laat je reactie achter