advertentie KBITE

Nieuwbouwwoningen in Westland. Archief WOS

Lokale partijen Westland verlangen meer koopwoningen voor starters

De drie lokale partijen in de Westlandse gemeenteraad verlangen de bouw van meer betaalbare koopwoningen voor jonge huishoudens.

GemeenteBelang Westland (GBW), LPF en Westland Verstandig doelen daarbij op koopwoningen tot een prijs van maximaal 235.000 tot 240.000 euro.

Deze wens is woensdag door de LPF-fractie kenbaar gemaakt in schriftelijke vragen aan het college van B en W. GBW en Westland Verstandig zijn donderdag gezamenlijk met een motie gekomen over extra inzet voor betaalbare woningen voor Westlandse jonge huishoudens. Zij willen deze motie aan de orde stellen in de raadsvergadering van 1 september.

LPF Westland stelt in haar vragen: "Het wordt steeds moeilijker voor starters om op de huizenmarkt een betaalbare woning te kopen. Er zijn te weinig huizen en wat er is, is te duur. Vraag en aanbod sluiten gewoon niet aan. Voor modaal verdieners zijn negen op de tien koophuizen onbetaalbaar. Ook in Westland is er voor deze groep nauwelijks een koopwoning te vinden."
 
Westland heeft te maken met de aanstaande opstelling van Nieuwe Woning Markt Afspraken in de regio Haaglanden. In het concept van het zogeheten eerste bod wordt volgens GBW en Westland Verstandig méér ingezet op de bouw van sociale huurwoningen en koopwoningen in het dure segment dan op de bouw van betaalbare koopwoningen in het prijssegment tot 235.000 euro.

In de motie wordt het college van B en W opgeroepen om op creatieve wijze - samen met woningcorporaties en marktpartijen - bijzondere oplossingen, bijvoorbeeld koop- of erfpachtconstructies, in te zetten. Daarmee zou niet alleen geborgd moeten worden dat de woningen als betaalbare koopwoningen behouden blijven, maar ook dat deze beschikbaar komen voor jonge huishoudens die sociaal of economisch gebonden zijn aan Westland.

LPF-raadslid André van der Meer over het pleidooi op WOS Radio: 

Laat je reactie achter