advertentie KBITE

Jacques Moerman bij de luifel. WOS

Luifel terug bij museum Het Tramstation

Museum Het Tramstation in Schipluiden is 'af'. Afgelopen zomer is voor het oude stationsgebouw een luifel gemaakt, net zoals er 90 jaar geleden ook een stond.

Niet alleen de luifel is nieuw, er ligt ook een stuk originele rails van de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij - de WSM. En de speeltuin achter het tramstation is in spoorweg-thema gebracht.

Het Tramstation werd in 1912 geopend als haltegebouw aan het tramlijnnetwerk van de Westlandse Stroomtramweg Maatschappij. Om het de passagiers bij het in- en uitstappen zo comfortabel mogelijk te maken bij alle weersomstandigheden, was aan de wachtkamer een veranda gebouwd met een luifel die bijna tot aan de rails kwam. Toen de functie van personenvervoer in de jaren '30 kwam te vervallen is de luifel weggehaald. Voor de terugkeer van de luifel is het complete originele bestek gebruikt.

De aanpassing van het museum maakt onderdeel uit van het centrumplan Schipluiden dat in 2016 is vastgesteld. Een ander onderdeel van dat plan is Stichting Beleving Kasteel Keenenburg. Zij wil de vroegere kasteeltuin achter de Albert Heijn beleefbaar maken. Het centrumplan maakt ook de bouw van 55 woningen mogelijk, onder andere boven de Albert Heijn. En de supermarkt zelf wordt vernieuwd. 

Komende zaterdag - tijdens Open Monumentendag - wordt de luifel officieel geopend. Dan is ook de tentoonstelling Ode aan Midden-Delfland / Bijzondere Landschapselementen te bezoeken. 

Laat je reactie achter