advertentie Schoon Westland top

WOS

Maassluis vindt alternatief voor wifi-tellen

Maassluis ziet af van het omstreden tellen van bezoekers via wifi en gaat nu CT-scanners en sonartechnologie gebruiken.

De gemeente wilde gebruik gaan maken van het zogeheten wifi-tellen om het aantal bezoekers in kaart te brengen. Bezorgde partijen en burgers maakten bezwaar uit angst voor hun privacy en wilden niet gevolgd kunnen worden. Burgemeester Edo Haan vond ook dat het bij tellen moest blijven. Toen de Autoriteit Persoonsgegevens Enschede op de vingers tikte voor het gebruik van wifi-tellen, is Maassluis op zoek gegaan naar een alternatief en dat is nu gevonden.

Voor het meten van voetgangers wil Maassluis CT-scanners inzetten. Dit systeem telt op basis van silhouetten van personen en registreert dus geen beelden of andere persoonsgegevens van individuen. Op locaties waar fietsers, voetgangers en motorvoertuigen komen, komt een CT-reflect systeem met sonartechnologie om aantallen te meten. Dit systeem detecteert door de weerkaatsing van geluidsgolven personen en voertuigen en kan onderscheid maken tussen een fietser, voetganger of auto. 

Voordelen van deze systemen zijn dat er geen privacygevoelige gegevens nodig zijn voor het tellen van de bezoekers en dat ook het aantal voertuigen, fietsers en wandelaars apart kunnen worden geteld. Nadeel is dat mensen heen en weer lopen, of eerst langs fietsen en vervolgens ook nog langs lopen, dus er moet een correctie worden toegepast. "Precieze aantallen kunnen niet gemeten worden, want dat kan alleen met wifitracking. Daarbij wordt er een unieke Mac code versleuteld geregistreerd, waardoor je dus unieke personen kan tellen. Andere systemen zullen altijd aantallen bij benadering registreren. Dat is minder accuraat maar het geeft nog wel een goeie indruk van de aantallen en de effecten van bijvoorbeeld evenementen", stelt een woordvoerder van de gemeente.

Een ander nadeel is dat dit systeem in de aanschaf wat duurder is. "De installatiekosten en de hardware is in het eerste jaar duurder, daarna zijn de kosten een stuk lager", aldus de woordvoerder. Daarom is besloten in plaats van vijftien meetpunten ongeveer de helft te plaatsen. De meetpunten komen eind november of begin december in de Koningshoek, het oude stadscentrum en bij de invalswegen te hangen. De exacte datum hangt af van de levertijd en van de beschikbaarheid van de installateurs om de apparatuur te plaatsen.

Laat je reactie achter