advertentie VEMO Lease top

WOS

Meer bedrijven gestopt in 2020

In onze regio zijn vorig jaar meer bedrijven gestopt dan in de jaren daarvoor.

Dit blijkt uit gegevens die de WOS heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Vooral in Maassluis en Westland is er een toename te zien van het aantal stoppende bedrijven.

In Maassluis stopten 268 ondernemers met hun activiteiten, waar dat er in 2019 'slechts' 197 waren. Dat is een stijging van 36 procent). Ook in de jaren ervoor lag dat aantal onder de 200.
In Westland ging het om 861 bedrijven die er de brui aan gaven, zo'n 10 procent meer dan een jaar eerder. In de jaren 2017 tot en met 2019 lag het aantal beëindigde bedrijven steeds onder de 800. Alleen 2016 vormt met 850 'stoppers' een uitschieter.

Het gaat specifiek om bedrijven die stopten zonder failliet te gaan. Het aantal faillissementen (21 in Westland, 4 in Maassluis en 1 in Midden-Delfland) is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Bovenstaande grafiek is alleen te zien op WOS.nl. Gebruik je de gratis WOS-app? Klik dan hier.

Landelijke trend

Niet alleen in onze regio, maar ook landelijk is het aantal bedrijven dat is gestopt vorig jaar toegenomen. In heel Nederland ging het om 115.000 opheffingen (toename van 20 procent ten opzichte van 2019), meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze week.

Het gaat daarbij voornamelijk om bedrijven met één werkzame persoon. Ruim 40 procent van de toename van de bedrijfsopheffingen is landelijk toe te schrijven aan de specialistische zakelijke diensten.

Ook meer starters

Hoewel er meer bedrijven hun activiteiten beëindigen, neemt het aantal ingeschreven ondernemingen in alle gemeenten wel toe. Dat komt omdat het aantal nieuw opgestarte bedrijven ook in 2020 hoger lag dan het aantal stoppers en faillissementen.

In Maassluis en Westland waren er in 2020 ook weer meer startende bedrijven dan in 2019, al was de procentuele toename iets kleiner dan in de afgelopen jaren. Alleen in Midden-Delfland nam het aantal starters licht af.

Bovenstaande grafiek is alleen te zien op WOS.nl. Gebruik je de gratis WOS-app? Klik dan hier.

Laat je reactie achter