advertentie TipTop

WOS

Meer mensen maken gebruik van Voedselbank Maassluis

Voedselbank Maassluis maakt deze coronatijd een stijging mee van gebruikers van de service.

In de coronatijd is het aantal huishoudens van 209 gegroeid naar 239 (740 personen). En hoewel de bank steeds meer mensen ziet die door het coronavirus hun inkomen verliezen, ligt het niet alleen daar aan. "Aan het begin zagen we juist een terugloop, omdat mensen vanwege corona bang waren om hier te komen", weet Joke Cats van de locatie in Maassluis. 

"In Westland zien we in de laatste twee maanden een kleine terugloop", vertelt Aart Quak van de Westlandse voedselbank. Aan het begin van de coronacrisis maakten 140 gezinnen gebruik van de service, begin deze week 132. "Maar daar zijn er deze week nog 4 bijgekomen." In totaal voedt de Westlandse voedselbank nu 470 personen. Wel verwacht hij deze winter een groei van 5 procent. 

Of de daling van huishoudens ook betekent dat daadwerkelijk minder mensen gebruik hoeven maken van de voedselbank weet hij niet. Mensen worden namelijk vanuit een hulporganisatie doorgestuurd naar voedselbanken en het kan ook zijn dat mensen die eerste stap niet nemen in deze tijd. "Ik denk dat voor Westlanders die drempel soms te hoog is, terwijl het helemaal niet nodig is om je ervoor te schamen", vind Quak. Cats vindt het een zorgelijke trend. "Het betekent dat mensen die er recht op hebben vanuit de zorg, niet komen."

Supermarktsysteem

Om de drempel voor de voedselbank zo laag mogelijk te houden heeft Maassluis een supermarktsysteem ingesteld. Mensen komen langs paden en mogen hun eigen boodschappentas vullen. En dat is ook nog eens coronaproof. "Sommige mensen vinden het nog beter geregeld dan in een lokale supermarkt", vertelt Cats trots. Iedere cliënt draagt een mondkapje en er mag pas iemand een pad in als de vorige eruit is. "En iedereen wordt constant aan de anderhalve meter herinnerd door de vrijwilligers."

Handjes tekort

Er wordt donderdagochtend aan de Troelstraweg hard gewerkt op 'vakkenvuldag'. "Vanmorgen hebben vijf vrijwilligers afgezegd vanwege verkoudheidsklachten." Extra handjes zijn daarom altijd welkom, maar potentiële vrijwilligers moeten wel eerst een mailtje sturen naar info@voedselbankmaassluis.nl. Ook producten zijn welkom. "De voorraadkasten zijn leeg. Dat komt omdat inzameling vanuit kerken bijna helemaal stil ligt." 

Ook bij de Westlandse voedselbank zijn donaties uiteraard welkom. Daarvoor kun je mailen naar voedselbankwestland@caiway.net.

Laat je reactie achter