advertentie VEMO Lease top

Midden-Delfland 'teleurgesteld' na uitspraak Raad van State over gaswinning

Het college van B en W in Midden-Delfland is 'teleurgesteld' nu de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) van de Raad van State tot 2027 door mag gaan met de gaswinning in Westland en Midden-Delfland.

Dat staat in antwoorden op vragen die de fractie van ChristenUnie heeft gesteld.

De uitspraak gaat over de velden Gaag, Maasdijk, 's-Gravenzande, Monster en De Lier. Hier wordt sinds 1989  gas gewonnen. De NAM wil langer doorgaan dan oorspronkelijk gepland. Het bedrijf verwacht de gasproductie te kunnen verhogen door wijzigingen in de bestaande putten en door fracking (met waterdruk) in het gasveld Maasdijk.

De minister had eerder al groen licht gegeven voor verdere gaswinning, maar de gemeenten Midden-Delfland en Westland waren bij de Raad van State in beroep gegaan. Die stelde hen vorige maand echter in het ongelijk.

B en W wijst er in de antwoorden op dat het na de uitspraak van de Raad van State geen verdere actie meer kan ondernemen. Wel wordt nu ingezet op 'degelijke monitoring', 'compensatieprotocollen en -plannen op voorhand in geval van schade' en 'zorgvuldige communicatie richting inwoners'. Daarover gaat het gemeentebestuur in overleg met de NAM en de collega's uit Westland.

Laat je reactie achter