advertentie KBITE

NAM mag tot 2027 gas blijven winnen in Westland en Midden-Delfland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag tot uiterlijk 2027 doorgaan met gaswinning in onze regio. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.

Het plan gaat over de velden Gaag, Maasdijk, 's-Gravenzande, Monster en De Lier. Hier wordt  sinds 1989  gas gewonnen. De  NAM wil langer doorgaan dan oorspronkelijk gepland. Het bedrijf verwacht de gasproductie te kunnen verhogen door wijzigingen in de bestaande putten en door fracking (met waterdruk) in het gasveld Maasdijk. In totaal moet er nog 2.093 miljoen kubieke meter gas uit de grond worden gehaald. Er wordt een maximale bodemdaling van 2 centimeter verwacht.

De gasvelden liggen in de gemeenten Westland en Midden-Delfland. De gemeentebesturen zijn tegen het doorgaan van de gaswinning: zij vrezen voor verdere bodemdaling en trillingen. Ook zorgt het gebruik van fracking voor veel weerstand. Toenmalig minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) liet daarover eerder al weten dat die techniek  sinds de jaren vijftig al honderden keren is toegepast, zonder nadelige gevolgen voor mens en milieu.

De twee gemeenten waren naar de hoogste bestuursrechter gestapt, maar die heeft hun bezwaren vandaag ongegrond verklaard.

Laat je reactie achter