advertentie KBITE

WOS

Nieuwe aanbesteding laadpalen: gemeenten willen proactief gaan plaatsen

De drie gemeenten in onze regio gaan, samen met Rotterdam en nog 27 andere gemeenten op zoek naar één aanbieder van laadpalen voor elektrische auto's.

Deze week is de aanbesteding hiervoor uitgezet. In maart 2021 wordt bekendgemaakt welke partij de opdracht gaat uitvoeren.

De afgelopen vijf jaar was Engie de concessiehouder in onder andere Westland, Midden-Delfland en Rotterdam. Aan de vorige aanbesteding deed Maassluis niet mee. "Toen hadden we net afspraken gemaakt met een andere partij. Nu zijn het moment en de kosten beter", laat een woordvoerder daarover weten. Vanaf 1 juli 2021, wanneer de nieuwe concessie ingaat, ben je in alle gemeenten evenveel kwijt: 31 cent per kWh, inclusief BTW.

De komende vijf jaar willen de deelnemende gemeenten vaker proactief palen gaan plaatsen. Dat betekent dat een gemeente op basis van meerdere factoren kan zien waar de vraag naar laadpalen gaat ontstaan. Nu wordt voornamelijk geplaatst op basis van aanvragen van inwoners. Dat leidt tot veel onvrede, bleek afgelopen zomer uit onderzoek van de WOS. Westlanders die een paal toegewezen krijgen, moeten gemiddeld een jaar wachten voordat die er ook daadwerkelijk staat.

Laat je reactie achter