advertentie VEMO Lease top

Testlocatie in een kantoorpand aan de Verdilaan. WOS

Nog druk zat bij snelteststraten in de regio

Ongeveer een maand na de opening is het nog druk zat bij de vier sneltestlocaties in onze regio

Dat blijkt uit een rondgang langs de teststraten in Honselersdijk, Naaldwijk, 's-Gravenzande en Den Hoorn. Ondanks de prijs die mensen betalen (tussen de 69 en 120 euro) zien veel mensen toch voordelen ten opzichte van de teststraten van de GGD.

"We mogen niet klagen", zegt een medewerker van FamMedics, het bedrijf achter de locatie in Den Hoorn, "We hebben al gauw dertig tot vijftig tests per dag, voornamelijk in de ochtend." Dat beeld is ook herkenbaar op de andere locaties. "Al is het de ene dag of week drukker dan de andere", weet Anouk van Marrewijk van de teststraat in 's-Gravenzande. Ook in Honselersdijk is het "lekker druk", zegt initiatiefnemer Marieke Vijverberg. Doordat die locatie is aangesloten bij een landelijke organisatie, komen er niet alleen mensen uit Westland, maar ook van daarbuiten.

Het voordeel van de sneltests is dat mensen de uitslag binnen een kwartier tot half uur op hun telefoon hebben. Dit terwijl het bij de GGD-locaties tot 48 uur kan duren voordat je weet of je positief of negatief bent. Vooral voor bedrijven is dat een reden om medewerkers naar een sneltest te kiezen. "Het is zelfs voorgekomen dat een bedrijf langskwam met veertien medewerkers, om gelijk te zien of er mensen positief waren", weet Van Marrewijk ('s-Gravenzande).

Als het op bedrijven aankomt, zijn het vaak medewerkers die op reis gaan die zich laten testen. "Transportbedrijven die hun chauffeurs over de grens zien gaan bijvoorbeeld en kassenbouwbedrijven waarbij mensen naar Denemarken of Duitsland moeten", weet Anne-Marije Captijn van de sneltest in Naaldwijk. "Maar ook eenlingen die af en toe voor werk naar het buitenland moeten. Mensen die weg moeten en een certificaat nodig hebben dat ze negatief getest zijn, die geven wij", vult Vijverberg aan.

In 's-Gravenzande en Honselersdijk worden mensen overigens wel gewaarschuwd dat niet in alle landen een negatieve uitslag van de Abbott-test (de test die de sneltestlocaties hier gebruiken) accepteren. "Sommige landen vragen specifiek om een PCR-test", weet Van Marrewijk. Dat type test wordt in onze regio alleen nog gedaan bij GGD-testlocaties, maar daar komt mogelijk verandering in. "Vanaf maandag bieden wij PCR-tests aan, met het bijbehorende certificaat", klinkt het in Den Hoorn.

Laat je reactie achter