advertentie VEMO Lease top

WOS

Nog steeds grote drukte op ic-afdeling in Reinier de Graaf Gasthuis

Al veertien maanden lang liggen alle bedden van de afdeling intensive care in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft vol.

"Als er een patiënt wordt ontslagen naar de verpleegafdeling, komt bijna de volgende alweer gelijk binnen. Vanaf de afdeling hier, of vanuit een ander ziekenhuis in de regio", vertelt ic-verpleegkundige Mirjam de Jongh.

In een normale situatie, zonder coronapandemie, bestaat de ic-afdeling in Delft uit twaalf bedden. Maar die afdeling is opgeschaald, de laatste maanden zijn er vijftien bedden beschikbaar. In een 'code zwart scenario' kunnen er achttien bedden staan. Maar dat wordt koste wat kost vermeden, want de verpleegkundigen lopen al op hun tandvlees. "Als er een bed nodig is, dan kun je die eventueel maken. Maar voor ons als personeel is het echt vol. Dat betekent dat een verpleegkundige twee of drie ic-patiënten moet verplegen", licht ic-verpleegkundige Bibi Bosman toe.

De volle ic's en hoge werkdruk zorgen soms voor irritaties. Toch worden er leuke initiatieven bedacht om het vol te houden met het team. Zoals de 'foute ic-lijst' die twee teamleden op Spotify hebben aangemaakt. "Het is leuk om daar samen naar te luisteren als daar een moment voor is en elkaar dan een beetje op te peppen", vindt Bosman.

En dat oppeppen is ook zeker nodig, want de realiteit is hard. "Laatst hadden we hier een echtpaar liggen en een man liggen waarvan z'n vrouw net was overleden. Dus die kon niet bij de begrafenis van z'n vrouw zijn. Ook als andere familieleden hier tegelijkertijd liggen, dat is wel sneu", vertelt De Jongh.

'Kom naar het ziekenhuis'

Bij het Reinier de Graaf ziekenhuis staat het personeel op één. "Het persoonsgerichte beleid is in onze organisatie heel belangrijk", aldus Carina Hilders, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis. "Nu bijvoorbeeld ook in de meivakantie: sommige mensen hebben daar heel veel behoefte aan en die mogen gewoon met vakantie gaan. Andere mensen zeggen, 'we houden het nog wel even vol'", licht ze toe.

"Maar als er klachten zijn, op welk gebied dan ook, die zorg behoeven: schroom dan niet om naar het ziekenhuis te komen. Wij zijn er voor iedereen in onze omgeving om dag en nacht de beste zorg te geven. En dat is niet alleen coronazorg, maar ook juist die andere klachten en andere zorg die nodig is."

Ook in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam en Vlietland in Schiedam is het alle hens aan dek. Daar maakten wij eerder deze week een reportage.

Laat je reactie achter