advertentie VEMO Lease top

Olifantengras nu ook gebruikt voor verpakken van tomaten

Nadat er eerst al tegeltjes, boterhamdoosjes en melkpakken gemaakt werden van olifantengras, zijn nu de tomatendoosjes aan de beurt.

Voor het eerst wordt er binnen de AGF-sector (aardappels, groenten en fruit) gebruik gemaakt van olifantengras voor de productie van bakjes, voor in dit geval tomaten. Best bijzonder want het is nog niet de goedkoopste manier van verpakken. Olifantengras als grondstof voor dergelijke producten staat nog in de kinderschoenen.

De betrokken bedrijven, Valstar Holland uit Poeldijk (kasgroentenbedrijf), Argos Packaging & Protection uit Maasdijk (verpakkingsbedrijf) en Vibers uit Honselersdijk (bedrijf dat olifantengrasproducten produceert) vinden het echter belangrijk om dit materiaal te gebruiken: "Alleen door samen te innoveren kunnen we er voor zorgen dat de handel zo eerlijk en duurzaam mogelijk gerealiseerd wordt."

Olifantengras groeit op braakliggend terrein en wordt eenmalig aangeplant. Het is een vaste plant die wel twintig jaar lang, jaarlijks een opbrengst levert van twintig ton droge biomassa per hectare. Bovendien heeft het gras de eigenschap om meer CO2 vast te leggen dan een vergelijkbaar perceel bomen.

Eerder maakten we onderstaand item over olifantengras.

Wat zijn de toekomstplannen van Vibers? Beluister het hierboven.

Laat je reactie achter