advertentie Schoon Westland top

buurtbewoner Maasdijk in Maasdijk

Oordoppen en slaappillen tegen geluidsoverlast

Een aantal bewoners van de Maasdijk in Maasdijk kan 's nachts niet meer slapen vanwege geluidsoverlast.

In maart is het nieuwe transportbedrijf Freight Line begonnen op Honderland en de omwonenden ervaren 's nachts herrie door de koelmotoren van vrachtwagens. Het is volgens buurtbewoner Jaap Valstar een laag frequente toon die dwars door je heen gaat. Sinds kort slaapt de Maasdijker met oordoppen en slaappillen. Vooral in het weekend is het raak. De vrachtwagens worden geladen voor de overtocht met de boot en worden in het weekend "aan de stekker gelegd".

Slapen doe ik met oordoppen en slaappillen, anders val ik niet in slaap door het geluid

• Jaap Valstar

Vanaf het moment dat het bedrijf is gestart, is ook de overlast begonnen, zegt Jaap. Meteen heeft hij contact gezocht. Na vier weken kreeg hij een reactie: "Wij veroorzaken geen geluid en geen overlast. Incidenteel hebben wij een koelmotor aan de stekker". Jaap heeft meerdere keren een handhavingsverzoek gedaan bij de Omgevingsdienst Haaglanden, maar vanwege de coronacrisis kon deze toezichthouder geen geluid meten.

Freight Line laat in een schriftelijke reactie weten:
Over de kwestie met de omwonenden kan ik u het volgende aangeven. Wij ondernemen duurzaam en streven immer naar een harmonieuze manier van ondernemen. Uiteraard omvat dit ook een goede verstandhouding, in dit geval met de omwonenden. Zonder dat wij de juistheid van de klachten willen erkennen, zijn wij wel in gesprek met de omwonenden, gemeente en ontwikkelaar, om te komen tot voor alle partijen aanvaardbare oplossingen. Van belang hierbij is uiteraard dat het gebied een industriële bestemming heeft en zoals bekend nog in ontwikkeling is. Zo dient er bijvoorbeeld nog door anderen een geluidswal geplaatst te worden.

Aanvulling om 20.10 uur: Westland Verstandig kaartte dit onderwerp donderdagavond aan in de raadscommissie Bestuur. De fractie vroeg: “Is de burgemeester bereid om ODH te verzoeken direct tot meting over te gaan, de geluidsfragmenten die de bewoners zelf gemaakt hebben in de afgelopen weken te bekijken zodat daadwerkelijk kan worden opgetreden tegen de overlast?” Reactie burgemeester Arends: “Ja.”

Laat je reactie achter