advertentie KBITE

Oorlogsgraf op katholieke begraafplaats Naaldwijk geruimd

De stoffelijke resten van twee oorlogsslachtoffers op de oude katholieke begraafplaats in Naaldwijk zijn woensdag geruimd.

Het gaat om twee militairen die zijn gesneuveld op 10 mei 1940. De oude begraafplaats wordt geruimd. Daarom worden de militairen verplaatst. Het gaat om Jacobus C. Bronswijk en Eduard Michels. Bronswijk sneuvelde op de eerste dag van de Duitse inval in Nederland bij de slag om vliegveld Waalhaven in Rotterdam. Michels sneuvelde dezelfde dag bij het voormalige café De Pet vlakbij de Heenweg.

De twee militairen worden met militaire eer herbegraven op de erebegraafplaats op de Grebbeberg in Rhenen, zo laat de Oorlogsgravenstichting weten. De Grebbeberg is het ereveld voor alle slachtoffers van de meidagen in 1940. "Oorlogsslachtoffers hebben eeuwige grafrust", zo laat de stichting weten, "dus zij worden altijd herbegraven." De opgraving wordt gedaan door een speciale afdeling van de Koninklijke Landmacht, in opdracht van de Oorlogsgravenstichting.

Andere inrichting

De voormalige rooms-katholieke begraafplaats aan de Dijkweg krijgt een andere inrichting. De parochie was van plan om in oktober en november alle graven te ruimen. Dat is vertraagd omdat er bezwaren tegen zijn ingediend bij de gemeente, die zich daarover moet buigen.

De aankondiging voor de ruiming is in april van dit jaar gedaan, ook richting de Oorlogsgravenstichting. Maar het uitstel is aan hen niet gemeld. Korrie Korevaart van de Werkgroep Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg is ook verrast door de ruiming van het oorlogsgraf. Zij beseft dat het begin augustus aan haar aandacht is ontsnapt om ook contact te zoeken met de Oorlogsgravenstichting.

De voormalige begraafplaats werd in 1828 in gebruik genomen, in 1980 werd de laatste parochiaan er begraven en beloofde het parochiebestuur om de plek nog dertig jaar in ere te houden. Omdat die periode ruim voorbij is wil de parochie de begraafplaats aanpakken.

Laat je reactie achter