advertentie Schoon Westland top

Het Naaldwijkse Dreespark. WOS

Ophef om calisthenics in Dreespark: 'laatste groen verdwijnt'

De komst van calisthenics-toestellen naar het Dreespark in Naaldwijk is nog geen gelopen race.

Een aantal omwonenden wil de sporttoestellen er niet bij hebben. Zij vrezen overlast, extra parkeerdruk en stellen dat er straks nauwelijks meer natuur overblijft in het Naaldwijkse park. Komt er toch groen licht voor de beoogde locatie, dan willen ze desnoods met tentjes op het grasveld protesteren.

Calisthenics is een vorm van fitness in de buitenlucht. In Westland staan nu alleen bij voetbalvereniging Lyra in De Lier dergelijke sportapparaten. Eind 2018 nam een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad een motie aan om een dergelijk park in de openbare ruimte mogelijk te maken. De gemeente onderzocht 16 locaties, waarbij het Dreespark als beste uit de bus kwam.

Karin Blankenstein woont aan de rand van het Dreespark en zag de afgelopen jaren steeds meer natuur verdwijnen. "Een skatebaan, een kinderboerderij, speeltoestellen en onlangs een vernieuwde voetbalkooi. Zonder overleg met de buurt", briest Blankenstein. "Dit is het laatste stukje groen", vertelt ze bij de voorgenomen locatie. "Het hart van deze wijk."

Wij zijn al bijna drie jaar bezig om dit van de grond te krijgen, ik hoop dat het nu echt lukt.

• Monique van Kaam namens gymnastiekvereniging UDI Westland

Initiatiefnemers van de sporttoestellen hopen juist dat er deze week witte rook komt en de inrichting kan beginnen. "Het Dreespark ligt centraal", aldus Monique van Kaam namens gymnastiekvereniging UDI Westland. "Wij zijn al bijna drie jaar bezig om dit van de grond te krijgen, ik hoop dat het nu echt lukt."

Verantwoordelijk wethouder Leen Snijders legt intussen de bal terug bij de gemeenteraad, omdat er onlangs op een bewonersavond kritische geluiden klonken over de voorgenomen locatie. "Wat gaan we nu doen?", werpt Snijders als vraag op. "Gaan we verder met het Dreespark of met een andere locatie?". Die vraag krijgt morgenavond een antwoord van raadsleden van de gemeente Westland. Dan staat het calisthenicspark op de agenda van een commissievergadering.

"Wij zijn niet tegen het feit dat mensen gaan sporten", merkt tegenstandster Blankenstein op. "Maar zoek een locatie waar de omgeving er geen last van heeft."

Laat je reactie achter