advertentie Schoon Westland top

Storm in Maasland. Denise Wuijster

Oplossingen voor klimaatverandering in regio: 'Deze speeltuin is eigenlijk een wateropvangbak'

De uitkomsten van het klimaatrapport eerder deze week liegen er niet om: we krijgen te maken met fors meer weersextremen.

Om die hoosbuien en periodes van extreme hitte zo goed mogelijk op te vangen, neemt het Hoogheemraadschap van Delfland in onze regio nu al diverse maatregelen.

"Zo hebben we in Westland het project Rainlevelr", vertelt hoogheemraad Manita Koop. Het idee van Rainlevelr is dat telers met een waterbassin water in de sloot laten lopen als er een flinke bui aankomt. "We krijgen van te voren een seintje van het hoogheemraadschap",  legt kweker Arno Steekelenburg uit.

"Dan is er in het waterbassin meer ruimte om regenwater op te vangen als die bui eenmaal valt. De kans dat de omgeving droge voeten houdt is zo een stuk groter. Wij vinden het heel fijn dat wij als kwekers ons steentje kunnen bijdragen aan de klimaatverandering." Er zijn inmiddels 44 kwekers die meedoen, maar er kunnen er nog altijd meer bij. Koop: "Het zou mooi zijn als we in de buurt van de 500.000 kuub aan extra waterbuffer komen."

Trampoline als waterafvoerput

Er gebeurt meer in de regio. Op een zonnige dag wordt er volop gespeeld in de speeltuin van het Cromvlietpark in de Molenwijk in Den Haag. "Maar bij heftige hoosbuien fungeert deze verlaagde speeltuin eigenlijk als één grote water opvangbak", legt Manita Koop uit.

De trampolines in de speeltuin zijn zelfs waterafvoerputten. "Zo kunnen we het water via een ondergrondse leiding opslaan. Op die manier ontstaat er in tijden van extreme regenval geen wateroverlast. En in periodes van droogte hebben we juist een goede buffer."

Urgentie klimaatverandering

Het waterschap stopt niet met investeren in maatregelen om de weersextremen op te vangen. "In Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Den Haag Zuidwest zijn we ook bezig om soortgelijke speelplaatsen als in de Molenwijk te creëren."

Koop is ergens wel blij met de uitkomsten van het klimaatrapport. "Dit lag natuurlijk in de lijn der verwachting. Maar nu hoeft er ook niet meer over gediscussieerd te worden of we wel of geen klimaatverandering krijgen. De urgentie is duidelijk en we moeten gewoon met elkaar aan de slag." Of al die maatregelen uiteindelijk genoeg zijn om droge voeten te houden en de extreme hitte het hoofd te bieden? "Garanties kunnen we nooit geven, maar ik heb er wel alle vertrouwen in."

Laat je reactie achter