advertentie VEMO Lease top

NVWA

Opnieuw tomatenvirus gevonden bij Westlandse tuinder

Bij een Westlandse glastuinder is onlangs het tomatenvirus ToBRFV aangetroffen.

Dat laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit desgevraagd weten aan de WOS. Een tuinder in Westland die eerder wel besmet was, is nu vrijgegeven. Het virus is daardoor nu nog aanwezig op acht bedrijven in deze gemeente.

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) werd op 7 oktober 2019 voor het eerst aangetroffen in een Westlandse tomatenkas. Het virus tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar, maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus zijn verplicht dit te melden bij de NVWA. Als het virus daadwerkelijk wordt vastgesteld, dan wordt het bedrijf niet geruimd. De NVWA legt wel hygiënemaatregelen op om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen.

Bedrijven waar het virus aanwezig was, worden minimaal drie maanden na de teeltwisseling van het besmette gewas, het schoonmaken en het ontsmetten van de kas en het planten van het nieuwe gewas nogmaals gecontroleerd. Als de NVWA geen ToBRFV aantreft, wordt het bedrijf vrijgegeven en worden alle maatregelen opgeheven. Is het virus nog wel aanwezig, dan blijven de maatregelen van kracht.

Op dit moment zijn er nog 23 besmette bedrijven, waarvan dus acht in Westland. In december zijn in heel Nederland vier nieuw besmette bedrijven gevonden en is er één vrijgegeven. Afgelopen augustus waren er nog 20 besmette bedrijven.

Laat je reactie achter