advertentie Greve

WOS

Oproep Scheltema-tentoonstelling Westlands Museum beantwoord

Het Westlands Museum wil graag schilderijen van Wateringse kunstschilder Leendert Scheltema tentoonstellen.

Schilderijen heeft hij niet, maar Koos de Kok heeft wel een boel andere eigendommen van Scheltema.

De Laan van Scheltema in voormalig Wateringen heet niet voor niets zo. Op nummer 21 heeft de kunstschilder meer dan 50 jaar gewoond, tot aan zijn dood in 1966. Nu is het huis van Wateringer Koos de Kok. Hij heeft foto's, boekjes en krantenknipsels die eigendom waren van de schilder.

"Ik ging goed om met de buurvrouw van toen", vertelt de Kok. "Die heeft Scheltema misschien wel 20/30 jaar verzorgd omdat die man altijd alleen was." De buurvrouw heeft de collectie foto's bewaard en op de achterkanten informatie geschreven. "Omdat ik in het oude huis van Scheltema woonde en zij niet meer lang te leven had, heb ik ze gekregen." Op de foto's zien we Leendert Scheltema in zijn huis tussen de schilderijen, met de oud-burgemeester van Wateringen en foto's van zijn familie uit Ameland.

Hoewel de Laan van Scheltema is geannexeerd door Den Haag, is De Kok naar eigen zeggen nog steeds een 'rasechte Wateringer'. Hij herinnert zich Scheltema dan ook nog van vroeger. "We kwamen hem vaak tegen, zittend op het Plein. Dan zat hij op z'n ezeltje te schilderen. Dat kan ik me nog wel herinneren."

Geen schilderijen

De Kok heeft voor de tentoonstelling geen schilderijen voor het museum. Toch hangt er wel een in het huis. "Scheltema heeft hier op de muur een schilderij van een zeilschip gemaakt, maar voor ik hier kwam wonen zijn daar gipsplaten voor gezet." De Kok ziet het niet zitten om voor de tentoonstelling de muur open te breken. "Misschien als hij later nog veel bekender wordt", zegt hij lachend. "Dan mogen ze de muur er uit komen slopen."

Laat je reactie achter