advertentie KBITE

Voortuin van begraafplaats Dijkweg. WOS

Oud-Westland betreurt opstelling collegepartijen rond katholieke begraafplaats

Het Genootschap Oud-Westland betreurt het dat de coalitiepartijen achter de ruiming van de katholieke begraafplaats in Naaldwijk staan.

De coalitiepartijen hebben volgens Oud-Westland "geen oog voor monumentale belangen" omdat ze in de raadsvergadering zijn meegegaan met de woorden van wethouder Leen Snijders. Hij gaf aan dat de uit 1828 daterende begraafplaats geen gemeentelijk monument is. En dat hij een motie van Westland Verstandig om de ruiming te heroverwegen, ontraadde.

Maar Oud-Westland vindt dat daarmee voorbij wordt gegaan aan een positieve beoordeling van de begraafplaats bij de opstelling van de gemeentelijke monumentenlijst in 2007. Ondanks voldoende toegekende punten, kwam de begraafplaats niet op de lijst om financiële redenen. De parochie vond de door de gemeente aangeboden tegemoetkoming te laag en koos dus voor ruiming.

De Stichting Terebinth, die zich inspant voor  historische begraafplaatsen, voert actie voor het behoud. De stichting wordt daarin ondersteund door natuurorganisaties en het Genootschap Oud-Westland, dat zich al tijden inspant voor het behoud van historisch- en cultureel erfgoed in Westland. Een petitie zou al meer dan 800 steunbetuigingen hebben, waarvan ruim 640 via internet.

Laat je reactie achter