advertentie VEMO Lease top

Oudste boerderij van Westland nu in handen van stichting

Boerderij De Vlietwoning, naast de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk, is overgedragen aan een stichting. Dat biedt volop mogelijkheden voor restauratie.

Onder toeziend oog van een notaris deed bewoonster Gré Ruigrok afstand van haar geliefde boerderij uit 1436. Nu Stichting Boerderij De Vlietwoning eigenaar is, kan men eindelijk aanspraak maken op broodnodige subsidies en fondsen voor het opknappen van dit Rijksmonument. Ruigrok blijft wel in de buurt, ze woont namelijk in het huis naast de hoeve.

In september 2009 zet kortsluiting de oudste boerderij van Westland, met daarin het onderkomen van het Westlands Schaatsmuseum, in vuur een vlam. Nu, 11 en een half jaar later, is de schade aan De Vlietwoning in Naaldwijk nog steeds niet hersteld. De stal aan de kant van fietsbrug De Snelbinder wel, maar aan het voorhuis aan de achterkant moet nog heel veel gebeuren.

De grootste wens van Gré Ruigrok was het voortbestaan van De Vlietwoning. De stichting is afgelopen jaren al gestart met het restaureren van het monument, met als doel de historie van de boerderij te bewaren én het pand een nieuwe toekomst te geven. Zo opent binnenkort in de naastgelegen hooischelf een horecapunt en worden ruimten in de Vlietwoning verhuurd voor educatieve doeleinden. 

Wanneer het werk af is, durft de stichting niet te zeggen. Er wordt gewerkt aan de hand van een activiteitenplanning, en niet volgens een tijdplanning. Wel is er goede hoop dat ergens dit jaar een punt achter alle werkzaamheden kan worden gezet. 

Laat je reactie achter