advertentie VEMO Lease top

Ben en Carola Knijnenburg met Dieralda Omroep West

Paard Dieralda zat klem: 'Een wonder dat ze het overleefd heeft'

Ben Knijnenburg uit De Lier kreeg zondag de schrik van zijn leven toen zijn paard Dieralda vast kwam te zitten in een voeg op de fietsbrug De Snelbinder in Naaldwijk.

"Ik dacht in eerste instantie dat ze haar benen gebroken had. Dat betekent voor een paard het einde, Dat is namelijk niet meer te helen", legt Knijnenburg uit.

Dieralda krabbelde vlak na de flinke val zelf weer overeind. "We reden in een rustige draf",  vertelt eigenaar Ben, terwijl hij terugdenkt aan de heftige gebeurtenis. Dieralda wordt vooral voor recreatief gebruik ingezet en was voor een koets gespannen. De eigenaar was er zelf bij toen het gebeurde.

"Ze stond opeens stil en ging onderuit. En de wagen kwam vervolgens over haar heen, en duwde haar nóg verder naar beneden." In eerste instantie zat één been vast in de met rubberen strips opgevulde voeg op de fietsbrug. "Maar nadat ze overeind gekomen was, duwde ze haar andere been er ook tussen."

Rustig
Het heeft uiteindelijk een uur geduurd voordat Dieralda bevrijd kon worden. "Gelukkig is ze een rustig paard. Ik ben gister voor haar gaan staan en ben tegen haar blijven praten. Daardoor is ze gelukkig ook al die tijd kalm gebleven en niet gaan schoppen of wild geworden."

Om haar uit de benarde situatie los te maken, kwamen een dierenarts, een hoefsmid, brandweer en politie in actie. De brandweer heeft de voeg met een spreider een klein beetje geopend. Daarna heeft een hoefsmid de hoefijzers los geslagen. "Het waren vooral de achterste stukjes van de ijzers die echt muur- en muurvast zaten."

Zonder kleerscheuren
De provincie Zuid-Holland, eigenaar van de brug, kijkt  naar wat er gedaan kan worden aan de voegen, zodat er niet nog meer ongelukken kunnen gebeuren. Eigenaar Ben blijft zeggen dat ze in dit geval "echt heel veel geluk hebben gehad."

De Lierenaar vindt het nog steeds een wonder dat Dieralda er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen. "Ze heeft ook niks aan haar pezen, alleen een klein wondje". Het droge verband is volgens de veearts om zwellingen tegen te gaan. Over een paar dagen mag ze weer stukken gaan lopen.

Laat je reactie achter