advertentie ALS Westland

Natuurlijk Delfland

Paddentrek langzaam op gang

De eerste padden zijn maandagavond op pad gegaan en zijn bij hun trek geholpen door vrijwilligers van Natuurlijk Delfland.

Met de stijgende temperaturen is de paddentrek maandagavond 22 februari op gang gekomen. De paddenverhuizing vanuit de grond naar de sloot om daar te paren, kent een geleidelijk verloop. Dat zegt Geert van Poelgeest, woordvoerder van Natuurlijk Delfland. De organisatie helpt de padden vanaf de kust tot aan Rotterdam en Ypenburg met de jaarlijkse trek. Die begint altijd in Hoek van Holland, zegt Van Poelgeest. "Daar is het het warmst door de aanwezigheid van de zee. Het water is warmer dan het land. Dus begint de trek aan de kust en breidt zich uit naar het oosten.''

Vrijwilligers hebben maandagavond acht padden overgezet in Hoek van Holland. In Maasland zijn vijf padden overgezet. Vrijwilligers hebben in Maasland twee dode padden aangetroffen en in Maassluis hebben vrijwilligers zes levende padden overgezet. De 'overzetters' hebben daarnaast acht dode padden in Maassluis geteld en vijf dode salamanders. Het gebied waar Natuurlijk Delfland opereert, strekt zich verder uit. Zo zijn ook in Delft, Vlaardingen en Ypenburg padden geholpen bij het oversteken van het asfalt. In totaal hebben vrijwilligers maandagavond 35 padden overgezet.

Natuurlijk Delfland heeft zeventien 'paddenplekken' in hun werkgebied. Tussen de drie- en vierhonderd vrijwilligers hebben vorig jaar achtduizend padden overgezet. Voor de omvang van het gebied vindt Van Poelgeest dat 'in wezen weinig'. "Het gaat om een groot gebied met veel potentie voor padden. Maar wegen en versnippering zorgen voor een laag aantal padden.''

In verband met de avondklok, houden vrijwilligers doorgaans rond 20.45 op met het overzetten. Bezwaarlijk vindt van Poelgeest dat niet: "Het is nu ook rustig op de weg.'' Op avonden met hoge temperaturen wagen meer padden de oversteek naar paringsgebied. "Meestal hebben we in een seizoen drie avonden waarop heel veel padden oversteken. Dan gaan de overzetters door tot een uur of half elf. Dat zou nu niet kunnen.'' Op een topavond zetten vrijwilligers honderd padden over.

Temperatuur

De paddentrek komt elk jaar op een ander moment op gang. De migratie hangt af van de temperatuur. Houdt de winter lang aan, dan komen de padden later bovengronds. Vanaf een temperatuur van 6 graden begint de trek. Het jaar 2013 blijkt een koud jaar te zijn geweest: de paddentrek kwam toen op 9 april op gang. De hele verhuizing neemt enkele weken in beslag. Volgens Van Poelgeest duurt de paddentrek dit jaar naar schatting tot begin april. Vrijwilligers kunnen zich nog altijd melden.  

Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. De paddentrek voltrekt zich tussen 19.00 en 07.00 uur. Vrijwilligers beginnen om 19.00 uur met overzetten.

Geert van Poelgeest vertelt dat padden blij zijn met de avondklok aangezien er daardoor minder auto's rijden

Laat je reactie achter