advertentie VEMO Lease top

Plassen in het Kraaiennest worden vogelparadijs

De plassen in recreatiegebied het Kraaiennest, tussen Maasland en De Lier, worden dit weekend helemaal leeggepompt.

Het hoogheemraadschap wil namelijk dat de plas vanaf volgend jaar een paradijs wordt voor weidevogels zoals de grutto. Fijn voor de vogels dus, maar de vissen in de plas die moeten natuurlijk ook gered worden.

"En dat moet uiterst voorzichtig gebeuren", laat Theo Stremme van Sportvisserijbelangen Delfland weten. Hij is vandaag samen met nog 39 andere vrijwilligers bezig om de plas grutto-klaar te maken. "De vissen worden voorzichtig afgespoeld en gaan daarna naar andere wateren in Nederland."

De sportvissers uit Midden-Delfland hebben geen moment getwijfeld om deze plas af te staan. "We vinden het een heel goed initiatief. Wij zijn natuurliefhebbers en deze plek voor weidevogels draagt daar op een geweldige manier aan bij. Wij zien het als een plus plus."

Uitsterven
Het idee achter de gruttoplas is dat het waterpeil wordt verlaagd, zodat de vogels bij terugkeer uit Afrika veilig kunnen rusten en aansterken. "Hoe fitter ze zijn, hoe groter de kans dat ze hun kuikens groot kunnen brengen", legt John Kleijweg initiatiefnemer van de gruttoplas uit. Kleijweg: "En dat is hard nodig, want het gaat slecht met de grutto. Driekwart van de gruttopopulatie broedt in Nederland. Als hij in Nederland uitsterft dan sterft ie helemaal uit."

Eiland
Om de plas volledig klaar te maken voor de grutto's. "Middenin de plas komt een eiland er komt een slot omheen zodat honden de vogelrustplaats niet kunnen betreden en er komt ook weer water in tot 30, waar de grutto's perfect hun voedsel kunnen vinden."

Laat je reactie achter