advertentie Westland Infra top

Radioloog Steven de Walle met de robot. WOS

Prostaatkanker sneller opgespoord in Reinier de Graaf Gasthuis

Dankzij een donatie van 125.000 euro van Team Westland kon het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft een prostaatrobot aanschaffen.

Die zogenoemde 'robot biopteur' kan weefsel verzamelen (biopten nemen) van prostaatafwijkingen. Zo wordt onderzocht of weefsel goed- of kwaadaardig is. Voordeel aan de robot is dat hij ook in heel kleine afwijkingen kan prikken, waardoor eventueel eerder kan worden gestart met een behandeling.

Allereerst wordt de afwijking opgespoord tijdens een MRI-scan, daarna kunnen de artsen de robot op afstand besturen om zo nauwkeurig mogelijk in het weefsel te prikken. Veel nauwkeuriger dan tot nu toe kon. "Heel vroeger werd er gewoon blind in de prostaat geprikt om veel biopten af te nemen. Nu kan dat de uroloog met behulp van een echo prikt, dat is al wat gerichter. Maar met dit apparaat kunnen we heel gericht precies het weefsel afnemen wat wij willen", legt radioloog Steven de Walle uit.

Het apparaat is in juni in het ziekenhuis geïnstalleerd. Er zijn al zeker tien patiënten mee onderzocht, en met succes. "Er zijn echt al kleine afwijkingen waar we met eerdere echo-biopten niet goed bijkwamen en met de MRI wel. Daarmee konden we aantonen dat het niet goed was en waarbij de patiënt in een vroeg stadium toch behandeld kon worden."

De Walle is blij met de donatie van Team Westland. Het prostaatkankercentrum in Delft is namelijk vrij nieuw, en zo'n precisie apparaat was nog hard nodig. "Zonder dat geld was het waarschijnlijk nog lang niet mogelijk geweest om hem aan te schaffen." De robot is trouwens de eerste die in west-Nederland in gebruik is genomen. In Roermond en Nijmegen waren ze al in gebruik. 

Laat je reactie achter