advertentie VEMO Lease top

Expositie over de Tweede Wereldoorlog Facebook Westlands Museum

Regionale musea niet in problemen door corona

Het Westlands Museum, Museum Maassluis en het Atlantikwall Museum in Hoek van Holland kunnen de coronacrisis nog wel enige tijd uitzingen.

De landelijke Museumvereniging concludeert, na een onderzoek onder haar leden, dat een kwart van alle musea in Nederland op omvallen staat. In onze regio is het nog niet zover, zo laten de musea desgevraagd weten.

"We merken de gevolgen natuurlijk wel", zegt Gustaaf van Galen van het Westlands Museum in Honselersdijk. "We zijn twee maanden dicht geweest en we kunnen geen groepsactiviteiten doen, maar we hebben de zaken financieel dusdanig op orde dat we wel wat kunnen hebben. Maar het moet natuurlijk geen jaren gaan duren."

Bij Museum Maassluis is de situatie net even anders, maar de boodschap hetzelfde: "Wij gaan niet omvallen", zo verzekert conservator Pieter van Houten. "Wij zijn afhankelijk van subsidie, niet van kaartverkoop of zalenverhuur, en dat is genoeg om voort te bestaan. We zijn de gemeente dan ook erg dankbaar."

Vrijwilligers
Het Atlantikwall Museum in Hoek van Holland drijft uitsluitend op vrijwilligers. "We hebben dus geen salariskosten die we moeten doorbetalen", vertelt voorzitter Cor Quist. "Wel de electriciteit en de huur, maar dat is wel op te vangen. Ik ben optimistisch dat we het overleven, al missen we een paar duizend euro tot nu toe doordat we geen bezoekers hebben." Het museum is nog altijd dicht, omdat de gangen in het bunkercomplex te smal zijn om 1,5 meter afstand te houden.

Quist ziet zelfs nog wel een positief effect van de crisis: "We komen nu toe aan het noodzakelijke onderhoud en het werk aan de collectie. Ik ga er van uit dat het dit jaar niks meer wordt, maar zodra het licht op groen gaat, is hier alles tip-top in orde en kunnen we meteen aan de slag."

Het Museum Tramstation Schipluiden is wegens vakantie niet bereikbaar, maar het museum laat op zijn website weten dat het per 1 augustus weer open gaat voor het publiek. Fort 1881 in Hoek van Holland, dat naast zalen en een restaurant ook een museum herbergt, beraadt zich nog op een reactie.


Laat je reactie achter