advertentie ALS Westland

WOS

Rick Dame is eSporter: 'Ik kwam als verrassing binnen'

Rick Dame (18) uit Naaldwijk heeft in zijn eerste seizoen in de digitale eredivisie de titel 'Talent van het Seizoen' binnengesleept.

"Van m'n vijfde tot vorig jaar, toen ik zeventien was, heb ik echt gevoetbald. Maar toen kwam corona en toen de wedstrijden niet meer door gingen heb ik tegen m'n ouders gezegd dat ik een tussenjaar nam van voetballen. Ik wilde me richten op Fifa, want daar werd ik steeds beter in en dat heeft goed uitgepakt", vertelt de Naaldwijker.

De online eredivisie, ook wel eDivisie genoemd wordt gespeeld met de achttien voetbalclubs die ook in de fysieke eredivisie spelen. Die spelen het voetbalspel Fifa 21 tegen elkaar op de PlayStation en de Xbox. Dame speelde zelf op de PlayStation, en was daar goed in. Hij eindigde in het individuele klassement op de vierde plaats. Die prestatie, plus het feit dat hij nog maar zo'n jonge speler is, leverde hem de titel 'Talent van het Seizoen' op. "Ik kwam als verrassing binnen", voegt hij daaraan toe. 

En hij valt niet alleen op bij de uitreikers van de award. Ook op straat wordt hij soms herkend. "Ik heb een bijbaantje als bezorger. En soms als ik voor de deur sta bij jonge jongens dan wordt ik door ze herkend, zelfs met een mondkapje op. Dat is wel grappig om te zien, dat soort dingen", lacht hij.

Toekomst

Hoewel zijn eerste seizoen als eSporter ADO een achtste plek opleverde, stopt hij wel bij de club. En dat heeft een simpele reden: de Haagse voetbalclub degradeerde dit jaar uit de eredivisie, dus ook uit de eDivisie. Maar het talent van het seizoen wil wel graag doorspelen en de gesprekken lopen al. "Ik heb het gewoon goed gedaan dit seizoen, dus ik sta wel een beetje in de belangstelling, om volgend jaar een grotere stap te maken en het is nu afwachten voor welke club dat gaat zijn."

Daarnaast is de Naaldwijker dit jaar 120ste geworden in de individuele, Europese ranglijst van het spel. "De bovenste 64 mogen tegen elkaar spelen in playoffs voor een plek in het WK. Daar wordt wel echt flink geld verdiend, zegmaar. Dus het doel van volgend jaar is de top 64 halen van Europa."

Laat je reactie achter