advertentie KBITE

Zwarte stof in de achtertuin. archief - Rob Koot

Rotterdam vraagt bedrijven maatregelen te nemen tegen stofoverlast

De gemeente Rotterdam heeft bedrijven op de Maasvlakte gevraagd om de stofoverlast in Hoek van Holland te beperken.

Dat laat wethouder Arno Bonte (duurzaamheid) weten op vragen van de Rotterdamse fracties van PvdA, CDA en D66. Het gaat om de bedrijven EMO en EECV. De gemeente Rotterdam heeft een brief geschreven waarin de bedrijven verzocht worden om aan te geven welke aanvullende maatregelen ze gaan nemen om in de toekomst de stofoverlast te voorkomen.

"Op dit moment verkennen we, samen met de DCMR Milieudienst Rijnmond, welke mogelijkheden er zijn om de regels die de DCMR namens de gemeente heeft opgelegd aan te scherpen." In opdracht van het college van burgemeester en wethouders zorgt de DCMR ervoor dat bedrijven voldoen aan de wettelijke regels op het gebied van onder meer luchtkwaliteit, geluid en omgevingsveiligheid.

Meerdere malen per jaar - aan het begin van deze maand zelfs nog - wordt er in Hoek van Holland overlast ervaren van zwarte stof. Volgens wethouder Bonte gaat het om gemiddeld tien dagen per jaar in de afgelopen vijfentwintig jaar, waarvan de oorzaak lang niet altijd kan worden toegeschreven aan EMO en EECV (overslag van ijzererts en kolen).

Gezondheid
Zorgen om de gezondheid hoeven de Hoekenezen zich volgens de Rotterdamse wethouder niet te maken: "Het stof bestaat met name uit 'grofstof'. De kans dat grofstof invloed heeft op de gezondheid is minimaal, omdat de kans klein is dat deeltjes diep doordringen in de longen en langere tijd in het lichaam aanwezig zijn." Wel wordt geadviseerd om zichtbare neerslag van de stof op groente of fruit, goed te wassen of te schillen voordat dit gegeten wordt.

Laat je reactie achter