advertentie KBITE

Alle klassen van de Westlandse en Midden-Delflandse basisscholen zitten vanaf maandag weer vol. Signbiblio

Scholen in de regio houden voorkeur voor fysiek onderwijs

Hoewel er af en toe een docent of een leerling besmet raakt met het coronavirus, zien scholen in onze regio het nog steeds zitten om fysiek open te blijven.

Dat blijkt uit een navraagronde van de WOS. Over het algemeen 'valt het mee' met het aantal besmettingen op scholen. Wel zijn op ISW scholen, middelbare scholen van Lentiz en op MBO Westland naast ziekmeldingen vanwege het verkoudheidsseizoen een aantal coronabesmettingen geconstateerd.

Bij MBO Westland zijn er in totaal twee docenten die een week thuisbleven vanwege het virus. De woordvoerder van Lentiz middelbare scholen geeft aan dat het per school maar om twee tot drie besmettingen gaat voor zowel docenten als leerlingen, maar dat er wel veel mensen thuis hebben gezeten in afwachting van hun testuitslag. Van de zes ISW scholen zijn er op twee scholen geen absente medewerkers, op de andere vier scholen varieert het percentage afwezige docenten tussen de 1,5 en 5,1 procent.

Lessen die uitvallen wegens corona worden op alle scholen opgevangen. Dat gebeurt door digitale lessen op afstand, roosterwijzigingen en vervangende docenten. Ook moeten leerlingen soms huiswerk maken tijdens lesuren.

Onderwijs draaiende houden

Op de vraag of het onderwijs nog draaiende gehouden kan worden antwoordt MBO Westland: "Dat is elke week spannend. Het is duidelijk dat er een soort carrousel van ziekmeldingen ontstaat bij docenten en leerlingen, omdat iedereen met klachten thuis moet blijven." Om de kwaliteit van onderwijs daar te waarborgen en de druk op docenten te verlagen is er gekozen voor minder fysieke lessen op school en meer online. Maar, dat heeft eigenlijk niet de voorkeur. "Zowel docenten als studenten waarderen de persoonlijke ontmoeting op school heel erg."

De ISW-scholen houden vooralsnog het hoofd boven water. "Als de percentages van verzuim enorm gaan oplopen wordt dat natuurlijk lastiger. Op dat moment kijken we welke oplossing het meest passend is, in overleg met onze scholen." Het verzuim onder de leerlingen is overigens iets hoger dan bij de docenten: dat varieert tussen 1,5 tot 8,4 procent. Leerlingen krijgen wel de kans om online lessen te volgen. ISW is dan ook blij dat de scholen nog open zijn: "We kunnen alleen maar hopen dat de situatie van voor de zomervakantie zich niet herhaalt."

Ook bij de Lentiz-scholen ziet het bestuur dat de kwaliteit van onderwijs nog gewaarborgd kan worden: "Zowel leerlingen als docenten willen allemaal maar een ding: zoveel mogelijk 'normale' schooldagen. Daar doet iedereen heel hard z’n best voor." Ook bij Lentiz gaat de voorkeur uit naar fysiek onderwijs. "Uiteraard zijn er ook online mogelijkheden. Daar hebben we inmiddels ervaring in opgedaan. Maar het liefst staan we gewoon fysiek voor de klas. Dat is het meest vertrouwd."

Laat je reactie achter