advertentie VEMO Lease top

Gemeente Westland

'Schoonmaakdoekjes verstoppen riool'

De riolen in Westland raken steeds meer verstopt door de schoonmaakdoekjes die niet afbreken in het riool.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie is het aantal met zeker de helft toegenomen, zo meldt de gemeente.

In Westland zijn er in totaal ongeveer 3.000 rioolgemalen die het afvalwater verpompen. De kleine (ruim 2.800) minigemalen in de buitengebieden verpompen het via steeds grotere rioolgemalen naar de rioolwaterzuiveringen. De pompjes, kleppen en dergelijke in het afvoersysteem kunnen verstopt raken door de doekjes.

Toename aantal storingen
Pieter Vellekoop, als coördinator dagelijks betrokken bij de storingen in het riool, zegt: "De laatste tijd merken we een sterke toename in het aantal storingen. De problemen ontstaan vooral door de doekjes, maar er is nog meer vervuiling. Iedereen is thuis en mensen gooien echt van alles door de wc. Ook mondkapjes en latex handschoenen. En etensresten, maandverband en jus. Meer dan ooit moeten monteurs naar gemalen, om te voorkomen dat die verstopt raken en de riolen het overtollige water niet kunnen afvoeren."

Meerdere malen per week moeten vastgelopen pompen met de hand worden schoongemaakt. Een tijdrovend en vies klusje. Vellekoop: "De doekjes klonten vast, dat trek je ook niet zomaar uit elkaar. Het motto is: alleen de drie p's in het toilet: plas, poep en (wc)papier. De rest hoort in de prullenbak."

Schoonmaakdoekjes
Het gaat niet alleen om vochtig toiletpapier maar ook om schoonmaakdoekjes. Vellekoop: "Het is duidelijk dat mensen deze doekjes in huis vaker gebruiken in deze crisistijd. Deurknoppen, maar ook andere punten die je met je handen aanraakt, worden vaker dan voorheen gereinigd. Goede hygiëne in huis voorkomt dat het coronavirus zich verspreidt via handen, is de uitleg. Op de verpakking van de doekjes staat vaak vermeld dat je ze door de wc kunt spoelen. De meeste merken vochtig toiletpapier voldoen officieel aan de fabrikantentest voor doorspoelbaarheid, maar toch blijkt in de praktijk dat ze nog onvoldoende zijn afgebroken. Dit zorgt voor verstoppingen. Dit kun je voorkomen door ze in de prullenbak te gooien."

Meer informatie over wat wel en niet door het toilet gespoeld mag worden, staat op de website https://daaromnietinhetriool.nl.

Laat je reactie achter