advertentie Schoon Westland top

WOS

Skaters willen grotere baan in het Dreespark

Als het aan Naaldwijkse jongeren ligt, wordt de skatebaan in het Dreespark uitgebreid.

Zij zien graag meer toestellen om hun kunsten op te vertonen. De jonge skaters zijn een petitie gestart om handtekeningen op te halen en aan de verantwoordelijke wethouder te overhandigen. De buurt zit echter niet te wachten op de uitbreiding.

Overdag is het een gezellig gezicht: Westlandse jeugd oefent op de skatebaan in het Dreespark zijn stunts. Vanwege de coronamaatregelen is het drukker dan voorheen. Zeker nu in de meivakantie komen jonge enthousiastelingen maar wat graag naar de baan. De skaters geven aan dat het bijna niet te doen is en er botsingen ontstaan door de toegenomen populariteit van het skaten.

Nick van den Bos, Marcus en Pjotr Behrtel zijn hun handtekeningenactie begonnen om de gemeente te overtuigen de skatebaan uit te breiden. Inmiddels zouden ze al meer dan honderd gelijkgestemden achter zich hebben verzameld.

"De jongeren willen graag naar buiten en willen bewegen. De animo is enorm groot en ze wilden graag uitbreiden. Zeker in coronatijd is het ontzettend belangrijk dat jongeren die mogelijkheden hebben", vertelt Pjotr Behrtel. "Mijn zoon is zelf skateliefhebber. Hij geeft elke keer aan dat het veel te klein en veel te druk is. Daardoor ontstaat ook weleens ruzie."

Vorig jaar wisten de omwonenden van het Dreespark nog een calisthenicsparcours tegen te houden. De uitbreiding van skatebaan zien zij ook niet zitten. Woordvoerder namens de buurt is Karin Blankenstein, die eerder ook met de gemeente de contacten onderhield.
"Jongeren mogen van mij zeker sporten, wij zijn ook niet tegen sporten, maar ik zou niet weten waar deze uitbreiding plaats moet vinden. Ik zie geen ruimte", zegt Blankenstein.

Op de vraag of een grotere skatebaan op het beoogde calisthenicsveld kan komen, reageert Blankenstein afwijzend: "Nee, dat zou heel raar zijn terwijl we de vorige keer een nee van de gemeente hebben gekregen. En waarom? Vanwege het groenbehoud! Daar gaat het om.”

Ook zou er sinds het afschaffen van de avondklok tot laat op de avond sprake zijn van overlast. Vaak niet door de jeugdige skaters, maar door hangjongeren. Omwonenden zien het liefst dat de situatie blijft zoals het is met ruimte voor alle leeftijden in het Dreespark.

Pjotr Behrtel ziet dat anders: "De skatevoorzieningen moeten toegankelijk worden voor een grote groep. Dat bevordert de sociale cohesie en nodigt de jeugd uit buiten te bewegen. Door het vergroten van de sportvoorzieningen trek je sporters aan en geen hangjongeren, die zoeken een andere plek op. Sporters houden zelf toezicht."

De initiatiefnemers van de handtekeningenactie gaan graag het gesprek aan met de omwonenden.

Verslaggever Dennis van Schie vertelt op de radio waarom de jongeren meer ruimte willen

Laat je reactie achter