advertentie KBITE

Slotoffensief tegen bouwplan voor Harmonie-locatie

Erfgoedorganisaties proberen in een slotoffensief het nieuwbouwplan voor de Harmonie-locatie in Naaldwijk alsnog van tafel te krijgen.

Via een flyeractie onder het publiek, spandoeken langs de weg en een petitie op internet proberen zij burgers in beweging te krijgen. Het is immers voor de organisaties 'vijf voor twaalf', want dinsdagavond staat het bouwplan op de agenda van de Westlandse gemeenteraadsvergadering.

Het gaat om een vijf verdiepingen hoog flatgebouw op de hoek van de Dijkweg en de Verdilaan. Behalve de hoogte van het beoogde pand is ook het volume een doorn in het oog van de erfgoedliefhebbers, die stellen dat de nieuwe Harmonie zeven maal groter is dan de oorspronkelijke. "Dit is een doodsteek voor de historische Dijkweg, met drie rijks- en zes gemeentelijke monumenten in de directe nabijheid", schrijven zij.

De bezwaarmakende organisaties zijn Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk, Genootschap Oud-Westland, Erfgoedvereniging Heemschut en Het Cuypers Genootschap. Zij weten zich inmiddels ook gesteund door de Naaldwijkse winkeliersvereniging,

De organisaties stellen ook dat het plan op gespannen voet staat met de Omgevingsvisie die eind 2020 door de gemeenteraad is vastgesteld. "Hierin staat o.a.: A. "Westland versterkt haar cultuurhistorische kwaliteiten", B. "Leefkwaliteit staat voorop en is belangrijker dan de groei van het aantal woningen", C. "Bij bouw is het belangrijk dat hoogte en diepte passen in de leefomgeving. We houden daarbij rekening met dorpsgezichten en karakteristieke gebieden."
Het college lapt haar eigen regels aan de laars, stellen de verenigingen.

Laat je reactie achter