advertentie VEMO Lease top

Smit: In elke kern één stembureau open op 15 en 16 maart

Inwoners van de gemeente Midden-Delfland kunnen in de twee dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen stemmen in hun eigen woonplaats.

Dat heeft wethouder Sonja Smit gisteravond laten weten aan de gemeenteraad.

De verkiezingen worden volgend jaar gehouden op woensdag 17 maart. Het kabinet wil dat mensen ook in de twee dagen daarvóór naar de stembus kunnen. Zo wordt de drukte gespreid en is het makkelijker te voldoen aan de coronamaatregelen.

Gemeenten worden via een nieuwe wet verplicht om stemmen op die dagen ook mogelijk te maken. Zij moeten op die dagen minstens twee bureaus open hebben. "Maar wij gaan ervoor dat op beide dagen in elke kern één stembureau open is", aldus Smit. De gemeente streeft er daarnaast naar dat op 17 maart net zoveel stemlokalen open zijn als vier jaar geleden.

Die stembureaus moeten overigens coronaproof worden ingericht, maar dat levert de gemeente geen extra kosten op. Die worden gedekt door het Rijk, vertelde de wethouder. Er wordt nog een landelijke campagne opgesteld voor de werving van stembureauleden.

Smit reageerde tijdens de begrotingsbehandeling op een motie die was ingediend door D66. De strekking van dat voorstel was om voldoende stemlokalen in te richten en vooraf stemmen mogelijk te maken. Daar wordt dus al aan gewerkt. "De motie is dus eigenlijk overbodig, maar ik zou ook kunnen zeggen, we omarmen de motie", aldus Smit. De motie werd wel in stemming gebracht en aangenomen.

Laat je reactie achter