advertentie KBITE

Spelenderwijs leesproblemen begrijpen

Hoe los je zaken op, als je moeite hebt om woorden te lezen en te begrijpen? In Westland konden belangstellenden dit afgelopen week spelenderwijs ervaren.

Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde een spel om gaandeweg te ervaren hoe lastig het is als je moeite hebt met lezen. Drie Westlandse deelnemers mochten het spel uitproberen als slotstuk van de Week van Lezen en Schrijven.

Net als in de spellen waar je een kamer uit moet zien te komen, moesten de deelnemers nu raadsels oplossen om de koffer met de laatste opdracht open te krijgen. Die opdracht bleek onmogelijk en daarom onoplosbaar. Toch hebben de deelnemers er veel van geleerd.

Door het hele spel heen waren woorden soms gehusseld, soms verkeerd opgeschreven, soms omgedraaid, zodat de deelnemers konden ervaren hoe het is als je moeite hebt met de taal. "Ik heb geleerd dat het toch best lastig is, die Nederlandse taal", zegt Lotte. Jennifer had een heel ander idee van laaggeletterdheid en weet nu dat het niet alleen een kwestie is van woorden begrijpen, maar ook van ze goed kunnen lezen. 

Het spel is nog te spelen en wel op:
- vrijdag 24 september in Bibliotheek Monster
- vrijdag 8 oktober in Bibliotheek Wateringen
- vrijdag 22 oktober in Bibliotheek Naaldwijk

De spelmiddag was de afsluiting van de Week van Lezen en Schrijven, gehouden om de aandacht te vestigen op laaggeletterdheid. In de gemeente Westland zijn 16.000 laaggeletterden. Een derde van hen is niet geboren in Nederland. Meer weten? Kijk op www.taalhuiswestland.nl

Louise van Arkel van het Taalhuis Westland vertelt over de escape box

Laat je reactie achter