advertentie VEMO Lease top

Signbiblio

Steeds minder regiogenoten getrouwd

Van de inwoners van Westland was vorig jaar 42,8 procent getrouwd.

Het percentage gehuwden ligt in Westland met die 42,8 procent ruim boven het landelijk gemiddelde van 38,6 procent. Daar staat tegenover dat in de afgelopen tien jaar het aantal gehuwde Westlanders sterker afnam dan de landelijke trend laat zien. Het percentage gehuwden in Westland daalde in die periode met 7,5 procent. Landelijk lag dat op 7 procent.

Deze conclusie trekt de trouwsite Theperfectwedding.nl na analyse van CBS-cijfers. Maasluis had vorig jaar een met Westland vergelijkbaar percentage getrouwde inwoners: 42,7 procent. Hier was de daling ten opzichte van 2010 6,9 procent. Midden-Delfland telde vorig jaar 45,6 procent getrouwde inwoners, ook 6,9 procent minder dan in 2010.

Bij dit alles moet worden aangetekend dat in het coronajaar 2020 minder huwelijkssluitingen waren. Landelijk gaat het om een daling van 20 procent. Pas in oktober lag het aantal huwelijksvoltrekkingen weer op het gebruikelijke niveau.  Maassluis vormt hierop een uitzondering. In deze gemeente werden vorig jaar 99 huwelijken gesloten. Dat zijn er zestien meer dan in 2019. In Westland werden 281 huwelijken afgesloten, tegen 341 een jaar eerder. In Midden-Delfland ging het om 78 huwelijken, waar dat er in 2019 nog 109 waren.

In de omliggende grote steden Den Haag, Delft en Rotterdam liggen de cijfers  een stuk lager dan in onze regio. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het aantal studenten dat in de steden woont. De drie steden zitten net onder de 30 procent gehuwde inwoners.

In Delft was de daling van het aantal gehuwden in de afgelopen tien jaar het sterkst. Met een afname van 11,5 procent behoort Delft tot de 'top' van Nederlandse gemeenten met een sterke vermindering van het aantal gehuwden, Rotterdam en Den Haag laten dalingspercentages zien van respectievelijk 8,5 en 7,1.

Eerder maakten wij deze reportage over de gevolgen van de coronapandemie op de trouwbranche:

Laat je reactie achter