advertentie VEMO Lease top

Twee borden, twee adviezen. Garrit Hendriks

Strandgangers gewaarschuwd voor bastaardsatijnrupsen

In de duinen langs de Westlandse kust kun je weer bastaardsatijnrupsen tegenkomen, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland.

Zowel bij de gemeente Westland als het hoogheemraadschap zijn meldingen binnengekomen van overlast van bastaardsatijnrupsen. De haren van deze rups kunnen irritaties en ernstiger klachten opleveren.

Delfland heeft twee weken geleden zoveel mogelijk nesten verwijderd langs de wandelpaden in de duinen, maar zegt niet te kunnen voorkomen dat de overgebleven rupsen alsnog overlast veroorzaken. Daarom heeft Delfland als beheerder van de duinen waarschuwingsborden geplaatst bij de strandopgangen van Ter Heijde. Volgende week worden zulke borden ook geplaatst bij de andere strandopgangen waar veel rupsen te vinden zijn.

Zelfs in de lucht
De rupsen overwinteren in nesten in de takken van bijvoorbeeld de duindoorns en in de zomer trekken ze naar het strand. Bij aanwezigheid van veel rupsen kunnen de brandharen van de rups in de lucht voorkomen. Dan kunnen soms klachten optreden zonder dat men in contact is geweest met deze rupsen. De brandharen laten ook los, wanneer men de rups aanraakt. Om blootstelling aan de brandharen te voorkomen kan men het beste de rupsen niet aanraken en vermijden dat rupsen in contact komen met kleding, badlakens en kussens.

Gezondheidsklachten
Wie in aanraking komt met de brandharen van de bastaardsatijnrups kan klachten krijgen als huidirritatie, jeuk, rode uitslag, oog- en luchtwegirritatie. Er kunnen ook algemene klachten zoals koorts en algehele malaise optreden. De klachten zijn vergelijkbaar met de klachten, die de brandharen van eikenprocessierups veroorzaken. Maar de overlast van de bastaardsatijnrups blijft meestal beperkt en duurt korter dan bij de eikenprocessierups. Na één tot twee weken zijn de klachten over het algemeen weer verdwenen.

Het Rode Kruis geeft de tip om de huid direct na blootstelling te strippen met plakband en daarna de huid of ogen af te spoelen met lauw water. Kleding die besmet is met brandharen kun je het best op 60 graden wassen. Als je last blijft houden van irritatie, neem dan contact op met je huisarts.

Laat je reactie achter