advertentie KBITE

Marleen Boulogne van Strandtent De Pit tekent een zelfverklaring. WOS

Westlandse strandpaviljoens worden plasticvrij

Steeds meer strandpaviljoens in Nederland worden plasticvrij. Ook in Westland zijn de eerste strandtenten overgestapt op duurzame alternatieven.

Het is een initiatief van We Are Nature. Deze organisatie heeft als doel om zoveel mogelijk terrassen plasticvrij te maken. In 2019 zijn zij begonnen met strandpaviljoens in Scheveningen en Den Haag.

Dit jaar hebben ze Plasticvrij Terras Westland opgezet. Er zijn inmiddels drie zaken die zich hebben aangesloten: Strandtent De Pit en Elements Beach in 's-Gravenzande en Bondi Beach in Monster. De Paviljoens Moments Beach in Ter Heijde en Eetcafé Zout in 's-Gravenzande zijn met de transitie bezig.

Plasticvrij

In heel veel producten zit plastic. Denk aan melkcupjes, stampertjes en verpakkingen van koekjes. Maar ook theezakjes, honingcups en rietjes. Voor deze producten zijn alternatieven genoeg, zegt Noortje Schrauwen van We Are Nature. Voor een rietje wordt bamboe gebruikt en sausjes kunnen ook in papieren bakjes. Daardoor kan het ook niet het terras of strand op waaien.

De noodzaak voor het initiatief is groot: bijna de helft van al het plastic in zee is afkomstig van eenmalige plastics. Denk hierbij aan rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is lichtgewicht en kan gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid, waardoor het dus gemakkelijk in zee terechtkomt. In de Noordzee blijkt plastic vervuiling dan ook een groot probleem te zijn. Uit de jaarlijkse strandmonitoring van Stichting De Noordzee is een lichte daling te zien in gevonden strandafval, maar blijft er met gemiddeld 282 stuks per 100 meter strand nog een flinke uitdaging over om plastic zwerfafval terug te dringen.

Laat je reactie achter