advertentie VEMO Lease top

Westlandse Cross 2016 WOS

Taakstraf voor mishandeling beveiliger Westlandse Cross

Een 52-jarige Brabander moet een taakstraf van 150 uur uitvoeren, omdat hij in 2016 een beveiliger van de Westlandse Cross heeft mishandeld.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag besloten. Drie weken geleden eiste het Openbaar Ministerie nog een celstraf van een half jaar. Dat vindt de rechter echter te hoog. Het evenement vond immers ruim vier jaar geleden plaats. Bovendien werd de man zelf ook mishandeld door beveiligers, werd zijn contract opgezegd en is ten onrechte in de media genoemd dat zijn zoon op het festival aanwezig was.

De Brabander is oud-voetballer van onder andere Feyenoord en RBC Roosendaal. Na afloop van het feest op zaterdagavond schopte hij op het vip-deck een beveiliger in zijn gezicht. Die brak daardoor zijn neus. Na het incident werd hij bij de uitgang van het terrein aangehouden door de beveiliging en meegenomen naar het backstagegebied. Daar lag hij met zijn buik op de grond en armen en benen wijd,. Er stonden zes of zeven beveiligers omheen die hem sloegen en schopten. Bij de verdachte is door een KNO-arts assistent een gaatje in het trommelvlies vastgesteld en bloeduitstortingen op de rechteroorschelp.

Overigens is nooit duidelijk geworden wie die beveiligers waren.

Niet verantwoordelijk

Het beveiligingsbedrijf en twee medewerkers stonden ook terecht. Het OM eiste boetes tegen het bedrijf en de directeur, de leidinggevende ter plaatse moest van de officier van justitie een taakstraf opgelegd krijgen.

De rechter spreekt hen echter vrij. Er is niet gebleken dat beveiligers van het bedrijf vaker onrechtmatig geweld hebben gebruikttijdens hun werk of dat zij vanuit het bedrijf of hun leidinggevende instructies hadden gekregen om dit te doen. Ook is niet gebleken dat de projectleider heeft geprobeerd de verklaring van beveiligers aan de politie inhoudelijk te beïnvloeden, zoals wel werd beweerd door het OM. Dat verwijt kan ook de directeur niet worden gemaakt.

Laat je reactie achter