advertentie KBITE

Terrassen naar buiten: 'we staan te popelen'

Alsof de Postcodeloterij Straatprijs is gevallen op het 's-Gravenzandse Marktplein, zó blij zijn de horecaondernemers daar. Na 11 weken mogen maandag de terrassen weer naar buiten.

Roland Vrolijk doet zijn achternaam eer aan, hij loopt de hele dag al met een lach op zijn gezicht. "We staan echt te trappelen om alle mensen te ontvangen", vertelt de eigenaar van De Buren Eten en Drinken. Gisteren is op het Marktplein een proefopstelling neergezet, en die bevalt. Er staan zeker honderd tafeltjes, allemaal anderhalve meter van elkaar verwijderd. Er mogen maximaal twee personen aan een tafel zitten, huishoudens zijn uitgezonderd. 

Ook Reinier Boers van restaurant Het Galjoen kan niet wachten. De afgelopen weken lanceerde de zaak een afhaalmogelijkheid, "maar er gaat niks boven mensen gezellig aan tafel te hebben." De gemeente Westland is volgens Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Westland coulant in de wensen van horecaondernemers. "Voor zover bekend zijn alle verzoeken binnen een week ingewilligd", aldus voorzitter Ronald van Gaalen.

Wie op Tweede Pinksterdag een terrasje wil pakken, moet vooraf wel even in gesprek met een van de bedienden. Dan wordt bijvoorbeeld gekeken of iemand gezondheidsklachten heeft. Terwijl op het Marktplein zeker honderd mensen kunnen aanschuiven, is binnen in de horecazaken maximaal dertig man toegestaan. De horecabazen mogen marktkooplui geen strobreed in de weg leggen. Op de wekelijkse marktdagen gaan dus de tafels en stoelen aan de kant en is het vrij spel voor marktkramen.

"We hebben pallets neergezet om het overzicht te bewaren, maar iedereen dacht dat het een kinderboerdij was!"

• Thijs Boskamp

Op de Markt in het centrum van Maassluis heeft grand café De Waker een terras opgesteld, dat met houten pallets is afgeschermd. "Ik heb echt de reuring gemist", laat medewerker Thijs Boskamp weten. Op het hekwerk rondom het terras kreeg hij wel commentaar. "We hebben pallets neergezet om het overzicht te bewaren, maar iedereen dacht dat het een kinderboerdij was! We missen de schapen nog."

Laat je reactie achter