advertentie Westland Infra top

WOS

Ongeloof groot na vernieling van meer dan honderd graven

Op de begraafplaats van 's-Gravenzande is afgelopen nacht een groot aantal graven vernield.

De politie denkt dat tussen de 100 en 150 graven zijn getroffen. Ook bij de kindergraven zijn vernielingen aangericht. "Autootjes zijn op het pad gegooid en windlichten zijn kapot geslagen", vertelt verslaggever Steffie Taal vanaf de begraafplaats. "Naambordjes zijn stuk geslagen en bloempotten liggen over het pad heen. De ravage is enorm groot."

Agenten kregen midden in de nacht al de melding van de vernieling, maar troffen niemand aan. De politie geeft aan dat ze samen met de eigenaar aan het inventariseren zijn hoe groot de schade precies is. Een politiehelikopter hangt boven begraafplaats Beukenhage om overzichtsbeelden te maken. 

De begraafplaats heeft aangegeven aangifte te zullen doen namens de nabestaanden. De politie roept getuigen op zich te melden. 

Benadeelden kunnen zich via het telefoonnummer 140174 melden bij de gemeente Westland. Die verzamelt alle meldingen en geeft deze door aan de politie.

Tekst gaat verder onder de video: 

Ongeloof

Het ongeloof is ondertussen groot. Een grootvader is dinsdagochtend snel naar de begraafplaats gekomen om het graf van zijn overleden kleinkind weer in orde te maken. "Welke zieken geesten doen zoiets?", vraagt hij zich af. "Mijn ouders en mijn man liggen hier begraven", vertelt een boze vrouw. "Alleen bij mijn vader, en dat is al erg genoeg, is de hele steen van de sokkel getrokken. Ik ga nu nog bij mijn schoonouders kijken, want die liggen daar ook nog."

"Het doet echt heel veel met me", zegt de vrouw in tranen. "Waarom doet iemand dit? Het is al erg genoeg dat ik in korte tijd drie mensen ben verloren. En dan doe je dit. Het is echt onmenselijk. Ik heb echt nul respect voor deze mensen. Echt nul. Wie dat dan ook gedaan heeft."

Een man zegt te vermoeden dat de grafschennis het werk is geweest van een groep vandalen. "Het gaat om meer dan honderd graven, waarbij soms de hele steen is ingeslagen. Als je dit in je eentje wilt doen dan ben je uren bezig. Ik kan me dus niet voorstellen dat dit het werk is van een eenling die bijvoorbeeld een psychose heeft gekregen. Dan blijft het erg, maar snap ik het minder slecht. Ik kan me niet voorstellen dat dit het geval is geweest."

Tekst gaat verder onder de video: 

Burgemeester Bouke Arends heeft geen goed woord over voor de vernielingen. "Ongelofelijk triest dat mensen dit doen", laat hij op Twitter weten.

 Steffie Taal vanaf de begraafplaats: 

Een man ruimt het graf van zijn kleinzoon op. Steffie Taal

WOS

Politiewoordvoerster Hilda Vijverberg heeft bij Maarten in de Middag de laatste stand van zaken

Laat je reactie achter