advertentie KBITE

Adriënne Rombout met een meetlint van bijna 5 meter. WOS

Tijd dringt voor compassiebeer

Een beer van 4,5 bij 3,5 meter met een vacht van planten, pal voor de ingang van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Dat is het idee, maar of het lukt?

De altijd enthousiaste kunstenaar Adriënne Rombout uit Naaldwijk begint 'm nu toch wel te knijpen. Met nog een paar weken te gaan voordat het bouwteam groen licht moet hebben, is er nog niet genoeg geld opgehaald voor dit initiatief. 

Wat is de bedoeling? Voor de deur van het Delftse ziekenhuis zal 5 jaar lang een reusachtige beer plaatsnemen. Van binnen een stalen frame, van buiten winterharde plantjes. Die worden met een druppelsysteem van water voorzien. De beer moet het hardwerkende zorgpersoneel een extra steuntje in rug geven. Initiatiefneemster Adriënne: "De beer zal de waardering die voor de zorg is ontstaan bestendigen."

De plantenbeer is het handelsmerk van Adriënne uit Naaldwijk geworden. Na exemplaren bij het Erasmus MC in Rotterdam, verpleeghuis de Bieslandhof in Delft en het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, volgt nu het Reinier de Graaf Gasthuis.

Snel na de lancering van het plan stromen de donaties binnen. Metaalbewerkingsbedrijven, geveltechnici, architecten, vormgevers: vanuit alle hoeken komt er steun. En er vinden hele grote donaties plaats. Alleen vlakken die donaties laatste tijd af. De helft van het streefbedrag is al binnen, en dat is lang niet genoeg om de beer te verwezenlijken. 

Impressie van de compassiebeer

De Naaldwijkse hoopt over twee weken het bouwteam aan het werk te kunnen zetten. Lukt dat niet, dan is er nog een paar dagen extra tijd. Anders schuiven de al gemaakte donaties door naar het voorjaar van 2021, omdat de winterharde plantjes binnenkort al gepoot moeten worden.  Rombout: "Dus laten wij er met z'n allen voor zorgen dat de beer er komt."

Meer informatie over het project vind je hier

Laat je reactie achter