advertentie VEMO Lease top

KRO-NCRV

Tineke Dijkshoorn krijgt alsnog oorkonde voor Elfstedentocht 1986

Een fraaie erkenning maandagavond voor de beste drie wedstrijdrijdsters in de historie van de Elfstedentocht, onder wie Tineke Dijkshoorn uit Schipluiden.

Dijkshoorn, snelste vrouw in 1986, en ook Lenie van der Hoorn (1985) en Klasina Seinstra (1997) kregen alsnog een oorkonde en een trofee.

 In 1985 mochten er voor het eerst vrouwen deelnemen aan de wedstrijd in plaats van alleen aan de prestatietocht. Maar een echte prijs werd er niet toegekend. De snelste vrouw moest genoegen nemen met een bloemetje en een verzilverde tabakspot (die was oorspronkelijk bedoeld als prijs voor de snelste inwoner van Leeuwarden; doordat er geen Leeuwardenaar deelnam, werd dat ding voor de vrouwen een wisseltrofee).

De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vond dat de echte erkenning alsnog moest plaatsvinden en dat gebeurde maandagavond in het tv-programma ‘M’ van Margriet van der Linden. De drie vrouwen werden verrast door de binnenkomst van dweilorkest Kleintje Pils en daarachter voorzitter Wiebe Wieling van de Elfsteden-vereniging.

In 1986 was de nu 68-jarige Schipluidense tijdens de prijsuitreiking wel omgeroepen (als 'Tineke Dijksman-Olsthoorn'), maar omdat zij achterin de feesthal stond, was het podium voor haar letterlijk onbereikbaar. "Ik stond bij de deur. Duizend mensen voor mij; kon er echt niet door. We zijn maar naar huis gegaan."

Tineke  werd bij terugkeer in Schipluiden verrast door spandoeken op de bruggen. "Ik dacht: ‘Hè, wat is dit? De andere dag was er feest voor iedereen”.

Behalve de oorkonde, kregen de winnaressen ook een vaas, met een wat grillige bovenkant: als je er op kijkt, zie je de route van de Elfstedentocht. 

Laat je reactie achter