advertentie VEMO Lease top

WOS

Tom Leezer: Alles uit carrière kunnen halen

Tom Leezer kijkt met een tevreden gevoel terug op een wielercarrière van dertien jaar. Dat zegt de 's-Gravenzander in een interview met WOS Sport.

Leezer zette dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Hij stopte vanwege toenemende lichamelijke problemen. Voor zijn gevoel heeft hij alles uit zijn carrière kunnen halen. "Op de manier waarop ik het gedaan heb wel. Als ik bij een kleinere ploeg had gereden, had ik meer uitslagen kunnen rijden, maar dat was niet mijn ambitie. Ik wilde op het hoogste niveau koersen en meedoen."

De Westlander reed in  zijn profjaren voor één en dezelfde ploeg, al veranderde die meermaals van naam: Rabobank, Blanco, Belkin, LottoNL-Jumbo en Jumbo-Visma. Hij behaalde één zege, een etappeoverwinning in de Ronde van Langkawi in 2013, maar was belangrijker in een diende rol. Zo hielp hij sprinter Dylan Groenewegen bijvoorbeeld aan de winst in een afsluitende rit van de Tour de France.

Het mooiste moment voor Leezer zelf kwam echter in 2016, toen hij op het WK in Qatar dicht bij de wereldtitel was na een sensationele ontsnapping uit de kopgroep. Zijn poging strandde  op enkele honderden meters voor de streep. "Qatar is het enige WK waaraan ik heb deelgenomen, Laura (zijn vriendin - red.) was er, mijn ouders waren er. Voor mijn gevoel had ik op de kilometer nog wel een goede kans, maar op een gegeven moment voel je dat het nog wel heel ver is. Toen ik de video laatst terugkeek, bleek dat ik toch een stuk dichterbij was."

Lennard Hofstede is een verbeterde versie van Tom Leezer.

• Tom Leezer

De laatste koers die Leezer reed, was Luik-Bastenaken-Luik in oktober. Ploeggenoot Primoz Roglic won. "Dat was fantastisch. De ploeg had een afscheidsdiner geregeld in het hotel, maar dat werd uiteindelijk een overwinningsdiner."

Door het vertrek van Leezer is Lennard Hofstede nu nog de enige Westlander bij Jumbo-Visma. De Poeldijker is als het ware een jonge Tom Leezer. Leezer zelf daarover: "Supergaaf dat hij als Westlander een soort van het stokje overneemt. En zeker qua klimmen zie je zonder meer een verbeterde versie van mezelf."

Het hele gesprek met Tom Leezer zie je vanaf donderdagavond 19.10 uur in WOS Sport. De uitzending is online ook terug te kijken via Uitzending Gemist.

Laat je reactie achter