advertentie KBITE

NVWA

Tomatenvirus aangetroffen bij twee Westlandse tuinders

Twee Westlandse tuinbouwbedrijven hebben in de afgelopen maanden te maken gekregen met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het virus, dat in oktober 2019 voor het eerst werd aangetroffen in een Westlandse tomatenkas, tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar, maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus, zijn verplicht dit te melden bij de NVWA.

Sinds de vorige update in juni zijn er in heel Nederland vijf nieuwe vondsten gedaan, waarvan dus twee in Westland. De NVWA meldt verder dat het virus op twee tuinbouwbedrijven in het land "succesvol is geëlimineerd". Daarmee komt het totaal aantal besmette bedrijven nu op 29. Twaalf daarvan bevinden zich in de gemeente Westland.

Als het virus daadwerkelijk wordt vastgesteld, dan wordt het bedrijf niet geruimd. De NVWA legt wel hygiënemaatregelen op om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen. Bedrijven waar het virus aanwezig was, worden minimaal drie maanden na de teeltwisseling van het besmette gewas, het schoonmaken en het ontsmetten van de kas en het planten van het nieuwe gewas nogmaals gecontroleerd. Als de NVWA geen ToBRFV aantreft, wordt het bedrijf vrijgegeven en worden alle maatregelen opgeheven. Is het virus nog wel aanwezig, dan blijven de maatregelen van kracht.

Laat je reactie achter