advertentie VEMO Lease top

Dit vuurwerk werd maandagochtend al ingeleverd. Omroep West

Twee dagen ongestraft (illegaal) vuurwerk inleveren

Heb je nog vuurwerk van vorig jaar in de kast liggen?

Na de invoering van het landelijk vuurwerkverbod is onverstandig om dat thuis te bewaren, ook al is het eerder legaal aangeschaft. Maandag en dinsdag is het voor inwoners van Westland en Midden-Delfland mogelijk om vuurwerk ongestraft in te leveren op het parkeerterrein van ADO Den Haag en op een parkeerplaats aan de Machiel Vrijenhoeklaan bij Kijkduin. 

Om mensen de mogelijkheid te geven hun vuurwerk ongestraft in te leveren, hebben de burgemeesters in de regio Haaglanden met elkaar afgesproken dat dat twee dagen lang kan voor alle soorten vuurwerk tot 25 kilo. Over een eventueel verbod in 2021 is overigens nog niets bekend.

Alle typen vuurwerk kunnen ingeleverd worden, ook zwaar vuurwerk dat al voor het vuurwerkverbod illegaal was. Een gespecialiseerd bedrijf neemt het vuurwerk mee, slaat het tijdelijk op en vervoert het naar een locatie waar het vernietigd wordt.

"Je komt hier het parkeerterrein oprijden en dan staat er een tafel klaar waar je je spullen op kan leggen. Heren in zwarte kleding kijken wat het is en nemen het in", zegt verslaggever Sander Knura van mediapartner Omroep West. 

600 kilo

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hielden eerder al een inzamelactie. In totaal werd 600 kilo vuurwerk ingeleverd. "Voornamelijk spul wat al in omloop was en vooral door bezorgde ouders," zegt verslaggever Sander Knura. "Volgens de burgemeesters is elk rotje dat niet wordt afgestoken met oud en nieuw mooi meegenomen."

Broodje kroket

Vanwege de veiligheid vragen de gemeenten iedereen lopend of met eigen vervoer te komen. Het is niet toegestaan met het openbaar vervoer naar een inleverlocatie te komen. "En iedereen krijgt een beloning; een broodje kroket uit de kraam die hier staat."

Om de zorg te ontlasten besloot het kabinet een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod in te voeren. Het is deze maand verboden om vuurwerk af te steken, te verkopen, te bezitten en te vervoeren.

Verslaggever Sander Knura over het inzamelmoment: 

Laat je reactie achter