advertentie ALS Westland

WOS

Ulbe Spaans (GroenLinks Westland) vertrekt na verkiezingen

Fractievoorzitter Ulbe Spaans van GroenLinks Westland houdt het na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart voor gezien. Na 15 jaar komt een einde aan zijn politieke loopbaan.

De in 's-Gravenzande woonachtige Spaans begon als steunraadslid van Progressief Westland (PvdA en GroenLinks Westland). Niet veel later werd hij fractieondersteuner en raadslid. In het najaar van 2016 ontstond een meningsverschil over de koers van deze driekoppige coalitiepartij en werd de samenwerking beëindigd. Daarna ging Ulbe Spaans voor de nieuwe partij GroenLinks Westland verder, en bleef hij trouw aan het coalitieakkoord. 

De politicus is onderwijsadviseur op het gebied van kinderen met gedragsproblemen. Verder steekt hij veel vrije tijd in zijn grote hobby natuurfotografie. Dit drukke privéleven is voor de 63-jarige niet langer te combineren met het raadslidmaatschap van de eenkoppige GroenLinks-fractie. 

Als Ulbe Spaans gevraagd wordt naar dossiers waar hij trots op is, noemt hij meteen kust en natuurbehoud. "Vijftien jaar geleden waren dat non-politieke onderwerpen. Die heb ik met GroenLinks op de agenda gezet." 

Wie de partij gaat leiden is nog niet bekend. Een commissie zal de komende tijd met kandidaten spreken en een lijst presenteren. "Dat gaat buiten mij om."

Gedreven, gepassioneerd en sociaal

Nico de Gier, fractieleider van eenmansfractie PvdA Westland, noemt Spaans een 'zeer gedreven, gepassioneerd en sociaal persoon'. "Als samenwerkingspartner wist je wat je aan hem had." Ook na de breuk binnen Progressief Westland heeft De Gier naar eigen zeggen 'uitstekend samengewerkt' met Spaans. Toch verschillen de twee te veel om als één fractie door te gaan. Eind vorig jaar zijn namelijk de mogelijkheden verkend om met Progressief Westland weer als een blok te opereren, maar dat mislukte.

Ulbe vertelt bij Maarten in de Middag over zijn vertrek

Laat je reactie achter