advertentie KBITE

'Vanaf 26 juni mag er weer veel, maar wel op 1,5 meter'

Vanaf volgende week zaterdag is in ons land bijna weer alles mogelijk, maar wel op anderhalve meter.

Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond bij de aankondiging van 'stap 4' van het zogenoemde openingsplan op 26 juni. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

Regels thuisbezoek en groepsvorming
Er zijn vanaf genoemde datum geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt nog dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. "Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis", stelt het kabinet.

Mondkapjes
De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het openbaar vervoer (OV) en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Verder blijft deze plicht ook gelden op luchthavens en in vliegtuigen en ook in het voortgezet onderwijs.

Weer voor de 'helft' naar de zaak
Het advies 'Werk thuis, tenzij het niet anders kan' verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.

Openingstijden

Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen- als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen bij dat zitten onderling anderhalve meter afstand  hebben. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht.

In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5 vierkante meter. Als iedereen een zogeheten coronatoegangsbewijs heeft, vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.

Evenementen
Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100 procent van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen worden.
Vanaf 30 juni zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.

Sport en de anderhalve meter
Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, waarbij de kijkers wel anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden (locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter).
Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.

Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasadvies
Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 uur vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 uur in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies vervalt.

Gratis coronatest voor reizen
Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen, kunnen zich gratis laten testen. Die gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Ontwikkeling aantal vaccinaties
Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen (zaterdag) zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat moet er toe kunnen leiden  dat halverwege juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad.

Laat je reactie achter