advertentie VEMO Lease top

Archieffoto

'Vanaf dit weekend avondklok in Nederland'

Als de Tweede Kamer akkoord gaat, krijgt Nederland de komende weken te maken met een avondklok. Dat heeft premier Rutte vandaag bekendgemaakt.

Het nu demissionaire kabinet gaat morgen in debat met de Tweede Kamer over het voornemen. Als die groen licht geeft, duurt het enkele dagen, waarschijnlijk vanaf zaterdag of zondag, voordat de avondklok ingaat.

Die moet dan gaan gelden tot en met 9 februari. Je mag dan tussen 20.30 en 04.30 uur de straat niet op. Uitzondering geldt voor mensen die om dringende medische hulp  (onder wie mantelzorgers) moeten reizen. Ook mensen uit vitale beroepen die naar hun werk moeten, mogen naar buiten. Daarnaast is, in je eentje de hond uitlaten, ook toegestaan. Voor alle uitzonderingsgevallen geldt dat zij een zelf ondertekende verklaring moeten kunnen tonen. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een boete van 95 euro.

Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels moeten gezien de nieuwe regels ook eerder dicht.

De maatregel moet leiden tot minder groepsvorming, minder reisbewegingen en minder thuisbezoek. Het kabinet roept inwoners dan ook op om vanaf vandaag in plaats van twee nog maar één gast per dag thuis te ontvangen. Vanaf maandag wordt daarnaast het aantal toegestane bezoekers van begrafenissen en crematies beperkt van 100 naar maximaal 50.

Verder wordt er vanaf zaterdag een vliegverbod ingesteld vanuit 'hoogrisicolanden' Groot-Brittannië en Zuid-Afrika en het hele continent Zuid-Amerika. Het kabinet verplicht bezoekers uit alle landen daarnaast om vlak voor het vertrek een sneltest te doen. Dit komt bovenop de negatieve PCR-test die mensen al moeten tonen. Er gaat bovendien een quarantaineplicht van 10 dagen gelden. Er wordt gecontroleerd of zij zich daaraan houden.

De maatregelen zijn met name bedoeld om de kans dat de nieuwe, besmettelijkere, Britse variant minder kans op verspreiding te geven. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en dat ook andere medische zorg zoveel mogelijk kan blijven doorgaan.

Hoe denken de mensen in De Lier over de avondklok? Wij gingen de straat op:

Laat je reactie achter