advertentie VEMO Lease top

WOS

Veel zorgen over verkeersveiligheid rond basisscholen

Ongeveer driekwart van de basisscholen en ouderraden in onze regio maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid rondom de scholen. Toch wordt de situatie over het algemeen met een nipte voldoende beoordeeld. Dat blijkt uit onderzoek van de WOS.

Schooldirecties geven de veiligheid rond hun locatie gemiddeld een 6,4. Ook ouderraden beoordelen de situatie als voldoende, zij geven gemiddeld een rapportcijfer van 5,8. Dat lijkt positief, maar rondom vrijwel alle scholen spelen problemen tijdens het brengen en ophalen van leerlingen.

De situatie is er de afgelopen jaren ook niet beter op geworden. Het overgrote deel van zowel de directies als de ouderraden ziet geen verandering of zelfs een verslechtering. Driekwart van alle respondenten van onze enquête over verkeersveiligheid zegt zich dan ook zorgen te maken over de verkeersveiligheid rond de school.

(Tekst loopt door onder de video)

Ouders vaak iets negatiever

Ouders hebben over het algemeen een negatiever beeld van de verkeersveiligheid rond de school. In drie van de vier gemeenten ligt hun rapportcijfer onder dat van de schoolleiding. Ook hebben zij procentueel minder het gevoel dat de situatie is verbeterd.

Autogebruik

Dat veel ouders hun kinderen met de auto naar school brengen, lijkt voor de meeste problemen te zorgen. Zowel schoolleidingen als ouderraden zeggen geregeld te maken te hebben met foutparkeren (respectievelijk 74 van de directeuren en 77 procent van de ouderraden noemt dit als probleem). "Doordat sommige ouders/grootouders hun auto fout parkeren, brengen ze de kinderen in gevaar met oversteken en bijna aanrijden", zegt een directeur van een school in Naaldwijk. En de ouder van een school in Maassluis: "Ouders stoppen de auto op het midden van de weg of voor het zebrapad om kinderen uit te laten stappen."

De oorzaak van dat probleem ligt volgens sommige scholen niet alleen bij ouders. Vaak blijft het aantal parkeerplaatsen ook achter ten opzichte van het aantal leerlingen, bijvoorbeeld in Wateringen (De Hofvilla) en Poeldijk (Verburch-Hof).
Andere problemen die samenhangen met het autogebruik: een gebrek aan doorstroming van het verkeer en leerlingen die niet veilig kunnen oversteken.

Aanvullend wordt ook de onoverzichtelijke verkeerssituatie veel genoemd als een probleem. "Het is rondom brengen en halen erg druk met voetgangers, fietsers én auto's. Die momenten zijn voor kinderen soms onoverzichtelijk", klinkt het vanuit Maasdijk.

Zo scoort jouw school op het gebied van verkeersveiligheid:

Basisscholen, maar ook diverse organisaties als Veilig Verkeer Nederland (VVN), maken zich al jaren hard voor een verkeersveiligere schoolomgeving. Toch gebeuren er nog altijd veel ongelukken rondom basisscholen. In de periode na de zomervakantie komt elke dag zelfs één complete klas op de eerste hulp terecht als gevolg van een verkeersongeval, becijferde VVN eerder.

Over dit onderzoek

De WOS stuurde een enquête naar de directies en ouderraden of medezeggenschapsraden van 60 basisscholen in onze regio over hoe zij de verkeersveiligheid ervaren. Bij 13 scholen reageerde zowel de schoolleiding als de ouderraad, bij 21 scholen reageerde alleen de directie, bij 13 andere scholen ontvingen we alleen een reactie van de ouderraad. 13 scholen reageerden niet.

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

Laat je reactie achter