advertentie VEMO Lease top

HoverCool

Verkoeling bij hitte: tuinbouwsysteem toepassen op terrassen

Het is feitelijk al lang beschikbaar, maar je komt bij de Middellandse Zee op het idee voor een systeem van terrasverkoeling.

De Westlandse ondernemers Aad Verduijn (65) en Bas van Holstein (29) hebben er samen een bedrijf voor opgericht: HoverCool Terrasverkoeling. Het gaat om een zogeheten hogedruknevelsysteem. Verduijn en Van Holstein zijn beiden al jaren actief in de tuinbouwsector, waar hogedruknevel gebruikt wordt voor optimale luchtvochtigheid en koeling in de kas.
Verduijn vertelt: “Ik adviseer en verkoop al meer dan 16 jaar hogedruknevelsystemen aan tuinbouwbedrijven. Bas zijn tuinbouwkennis ligt vooral op het technische en mechanische vlak.”

Zuid-Europa
Het principe van hogedruknevel als terrasverkoeling wordt in Zuid-Europa al langer gebruikt. "Op luxe terrassen aan de boulevards van de Côte d'Azur zie je the rich and famous genieten van de koele mist uit een hogedruknevelsysteem. Dat zette ons aan het denken. Waarom is dit in Nederland nog zo beperkt beschikbaar voor consumenten, terwijl hetzelfde systeem met name in deze omgeving zo veel gebruikt wordt in de tuinbouw?”, vraagt Verduijn zich af.
Via een leidingsysteem dat gemonteerd wordt aan een terrasoverkapping, wordt nevel verspreid. Deze minuscule druppeltjes verdampen en zorgen zodoende voor een koele mist die de omgevingstemperatuur verlaagt.

Laat je reactie achter