advertentie KBITE

Burgemeester Arends eerder dit jaar bij een ontmoetingskas Thierry Schut

Verzorgingstehuizen bezorgd over besmettingen door feestdagen

Diverse verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio raden bezoek van hun bewoners aan familieleden tijdens de kerstdagen sterk af.

De tehuizen maken zich zorgen en proberen te voorkomen dat bewoners en zorgmedewerkers besmet raken met het coronavirus. "We proberen de kerst zo leuk mogelijk voor iedereen te laten verlopen, maar we proberen natuurlijk ook gewoon om het virus buiten te houden”, zegt woordvoerster Els Barendregt van Argos Zorggroep in Maassluis.

Mensen die hun dierbare in een verpleeghuis willen meenemen naar huis om samen kerst te vieren, moeten dat van tevoren aangeven. Vaak wordt er dan in overleg met een arts gekeken wat er mogelijk is. Toch blijven de zorginstellingen bezoek van hun bewoners aan familieleden afraden. "Het blijft een kwetsbare doelgroep. Ga liever een uurtje wandelen in plaats van dat je iemand meeneemt in de auto naar huis", meent Hans de Leeuw van Careyn De Ark in Wateringen. Hij roept mensen die hun dierbare willen meenemen naar huis op om extra maatregelen te nemen, zoals het dragen van een mondkapje in huis. "Zorg ook dat je je bezoek niet aanraakt zonder beschermingsmiddelen. Doe bijvoorbeeld handschoenen aan als je je bezoek moet helpen naar het toilet."

Ga liever een uurtje wandelen in plaats van dat je iemand meeneemt in de auto naar huis.

• Hans de Leeuw

Na een bezoek aan familie moeten de bewoners een aantal dagen, verschillend per zorginstelling, in quarantaine op hun eigen kamer. De Leeuw laat echter weten dat De Ark dit beleid niet opvolgt. "Een bewoner in quarantaine zetten is een behoorlijk zware maatregel, zeker voor mensen met dementie. Die zouden dat als straf kunnen ervaren en snappen daar natuurlijk helemaal niets van", aldus De Leeuw. De Ark houdt daarom na de kerstdagen extra goed in de gaten of bewoners corona gerelateerde klachten krijgen.

Bezoek aan bewoners is de komende feestdagen nog steeds mogelijk, maar blijft wel beperkt en volgens de richtlijnen van het RIVM. "Het blijft nog wel even spannend of de afdelingen open mogen blijven, je weet natuurlijk niet hoe het er over een paar dagen aan toegaat", voegt Barendregt toe. De Tweemaster in Maassluis, onderdeel van de Argos Zorggroep, werd vorige week nog opnieuw getroffen door een uitbraak van het coronavirus.

We maken er het beste van!

• Sandra Bijlsma

Ondanks het hoge aantal besmettingen en de strenge coronamaatregelen doen de verpleeg- en verzorgingshuizen er alles aan om de bewoners een leuke kerst te bezorgen. "Normaal organiseren we een week voor kerst altijd een kerstdiner met familieleden. Dat gaat dit jaar helaas niet, maar we maken er het beste van”, zegt Sandra Bijlsma van de Singelhof in Maasland. Hetzelfde geluid klinkt bij De Hooge Tuinen in Naaldwijk, die onder andere een kerstbingo organiseert voor de bewoners. Anders dan normaal vindt de kerstviering niet centraal maar per afdeling plaats.

In het Bertus Bliekhuis in Hoek van Holland zullen dit jaar geen kerstactiviteiten in groepsverband doorgang vinden. "Je moet natuurlijk goed afstand van elkaar kunnen houden en het Bertus Bliekhuis leent zich daar helaas niet voor", licht woordvoerster Carla Boeren toe. Wel krijgen de bewoners een kerstontbijt, kerstdiner en kan er doorlopend naar kerstmuziek geluisterd worden. "Verder zal het heel erg gericht zijn op de familie die op visite komt." Bezoekers van De Tweemaster en De DrieMaasHave in Maassluis krijgen een goodiebag dit jaar. “Een voor henzelf en een voor de bewoner, zodat ze in ieder geval iets gezelligs hebben als ze bij elkaar zijn”, aldus Barendregt.

Laat je reactie achter